Trygonometria.
Lidka: | cos3a−sin3a | |
| = cosa −sina |
| 1+sinacosa | |
Sprawdź czy prawa strona równa się lewej stronie.
Proszę o pomoc !
1 mar 18:32
Krzysiek: w liczniku po lewej stronie skorzystaj ze wzoru: a3 −b3 =...
1 mar 18:38
Eta:
Skorzystaj ze wzoru: a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
dla a= cosα i b= sinα
Licznik= (cosα−sinα)(cos2α+sinα*cosα+sin2α)= (cosα−sinα)(1+sinα*cosα)
dokończ .......
1 mar 18:42
Lidka: A mogę zrobic tak,że w liczniku cos3 rozloze na cos2a*cosa i tak samo z sin3,a potem przed
nawias wyciagne cos*sin i potem się to poskraca...?
Mógłbys sprawdzic,czy jest taka mozliwosc?
1 mar 18:42
Lidka: A mogę zrobic tak,że w liczniku cos3 rozloze na cos2a*cosa i tak samo z sin3,a potem przed
nawias wyciagne cos*sin i potem się to poskraca...?
Mógłbys sprawdzic,czy jest taka mozliwosc?
1 mar 18:42
Basia:
a niby co można wyłączyć przed nawias z różnicy cosx*cos2x − sin*sin2x ?
widzisz tam coś wspólnego ?
trzeba zastosować wskazówkę, którą podał Ci krystek
1 mar 18:44
Lidka: : Dobra,dokonczyłam waszym sposobem bo mój był oczywiście wzięty z powietrza. Dzięki!
1 mar 18:51