zadanie z ciągów
ola : Suma n początkowych wyrazów ciągu (an) wyraża się wzorem Sn= −3n2=2n
a) Wykorzystując zależność Sn= Sn−1 + an wyznacz wzór ogólny ciągu (an)
b) Wykaż że ciąg (an) jest arytmetyczny
1 mar 19:26
Artur z miasta Neptuna:
a) an = Sn − Sn−1 ... podstaw, po redukuj i masz wynik
b) jak już będziesz miała wyznaczony wzór na an to robisz różnicę:
an+1 − an ... jeżeli ta różnica (po redukcji) NIE ZAWIERA w sobie 'n' to znaczy że jest
stała = jest to ciąg arytmetyczny
1 mar 19:33
ola : pod Sn mam podstawić −3n2 −2n
an = −3n2−2n
1 mar 19:40
ola : an = −3n2−2n− Sn−1 tak ?
1 mar 19:40
ola : nie umiem tego zrobić

ktoś pomoże ?
1 mar 19:53
Artur z miasta Neptuna:
Sn = −3n2 − 2n
Sn−1 = −3(n−1)2 − 2(n−1)
an = Sn − Sn−1 ... oblicz
1 mar 19:55
ola : no obliczyłam to i wyszło mi Sn−1 = 3n2 +4n = 5
an = 8n + 10
1 mar 20:06
Artur z miasta Neptuna:
jakie Sn − 1

co Ty liczysz? co Ty podstawiasz?
1 mar 20:08
ola : Sn−1= −3(n−1)2 − 2(n−1)
Sn−1 = 3(n2−2n+1)−2n−2
Sn−1 = −3n2 + 6n−3 −2n−2
Sn−1 = 3n2 +4n+5
źle ?
1 mar 20:13
Artur z miasta Neptuna:
a gdzie minus przed '3' zniknął w drugiej i czwartej linijce
1 mar 20:14
ola : an = −3n2 −2n−3n2+10n +10
an= 8n +10
już sama nie wiem.
1 mar 20:15
Artur z miasta Neptuna:
i od kiedy −2 * (−1) = −2
1 mar 20:15
ola : no tak przepraszam zniknał "−"literówka...
1 mar 20:15
Artur z miasta Neptuna:
i przez to masz błędnie wyliczone S
n−1
1 mar 20:16
ola : Sn−1 = −3n2 +4n−1
teraz dobrze?
1 mar 20:18
ola : jakie ma wyjść a
n
bo mi chyba coś nie wychodzi..
a
n= −6n
2+2n−1

?
i jak obliczyć a
n+1
1 mar 20:32
Artur z miasta Neptuna:
Sn = −3n2 − 2n
Sn−1 = −3n2 + 4n −1
an = Sn − Sn−1 = −3n2 − 2n − (−3n2 + 4n −1) = −3n2 − 2n + 3n2 − 4n +1 = −6n + 1
czyli: an = 1 − 6n
1 mar 20:34
ola : a
n+1 = 6 − 6n
r = 5
tak

?
1 mar 20:59
ola : 

?
1 mar 21:20
Artur z miasta Neptuna:
a
n+1 = 1 − 6(n+1) = 1 − 6n − 6 = −5 −6n
r = −6
1 mar 21:37