Ile litrów wody wlali do garnka : Kasia trzy szklanki o pojemności 1/4
Maciej:
Zadanie 1 Ile litrów wody wlali do garnka : Kasia trzy szklanki o pojemności 1/4 litra, mama
pięć szklanek o pojemności 3/4 litra, tata cztery szklanki o pojemności 1/2 litra?
Zadanie 2 Akwarium dla żółwia powinno mieć: długość 5 dł. Żółwia, szerokość 3 dł. Żółwia,
wysokość 3 dł. Żółwia. Ile litrów wody pomieści akwarium, jeżeli żółw ma 10 cm długości.
Zadanie 3 Pokój Tomka ma kształt prostopadłościanu o wymiarach 4m x 5m x 2,5m. Oblicz jaką ma
objętość ten pokój? Ile będzie równa połowa objętości pokoju?
Zadanie 4 Oblicz, jaki jest zysk kantoru, który sprzedał 1000 euro po 4,23 zł a kupił je po
4,02 zł.
Zadania 5 Zakład krawiecki zakupił 240 m materiału po 9 zł za metr. Na uszycie kompletu
pościeli dla dziecka potrzeba 6 m. Oblicz zysk zakładu, który taki komplet sprzedaje po 74 zł.
1 mar 20:40
em:
zad 1
| | 3 | | 15 | | 3 | |
mama 5 * |
| l = |
| l = 3 |
| l |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
1 mar 20:50
em:

zad 2
z= 10 cm / to jest długość żółwia
V= 3*10 * 3*10 * 5*10
V= 45000 cm
3
V=45l bo 1l = 1000cm
3
1 mar 20:56
em:
zad 3
V = 4m * 5m * 2,5m = 50 m
3
1 mar 20:58
Pazik: dzięki
1 mar 21:08