Geometria
Nati: W trapezie równoramiennym ABCD AB|| CD
wysokość CE podzieliła dłuższą podstawę na odcinki długości |AE|=15cm |EB|=6cm
długość przekątnej DB jest równa 17cm
Oblicz: obwód i jaką długość ma odcinek łączący środki ramion tego trapezu?
1 mar 16:16
Aga1:

| | a−b | | 2a−a+b | | a+b | |
IAEI=a−x=a− |
| = |
| = |
| =s=15−−− długość środkowej |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
IDBI=IACI=17.
Z Pitagorasa
h
2=17
6−15
2
i jeszcze raz z twierdzenia Pitagorasa
c
2=h
2+6
2
1 mar 16:37
Aga1: powinno być172
1 mar 16:38
Nati: A co z przekątną DB=17cm?
1 mar 17:02