trygonometria
Tadzio: Mam w zadaniu naszkicować wykres funkcji
f(x)= |sin x| / sin x, i podać rozwiązanie nierówności f(x)>0.
Przede wszystkim jak to narysować?
Drugi przykład to f(x)= tg x / |tg x|
czy ktoś to rozumie

byłbym wdzięczny bardzo
1 mar 19:49
Artur z miasta Neptuna:
jest to zadanie typu:
narysuj:
jeżeli:
| | −x | |
jeżeli x<0 to f(x) = |
| = −1 |
| | x | |
dla x=0 funkcja nie przyjmuje żadnej wartości (x=0 jest poza dziedziną funkcji)
dotyczy to obu tych funkcji i każdej tego typu
1 mar 19:52
Tadzio: tak a mógłbyś jeszcze dać podpowiedź jak to narysować? bo właśnie nie mogę się doszukać a wiem
że kiedyś to miałem... ehhh skleroza nie boli
1 mar 20:11
krystek: sinx≥0⇒f(x)=1
sinx<0 f(x)=−1 i teraz ustal dla jakich x spełnione są warunki nałożone na sinx.
1 mar 20:21
Artur z miasta Neptuna:
a dla sin(x) = 0 brak wartości
1 mar 20:22
krystek: ok, sinx>0
1 mar 20:23
Tadzio: wyszło mi to:
1. rozwiązałem to w przedziałach <0,π>
2. warunkiem było f(x)>0. wiec biorę pod uwagę wszystkie wart większe od 0 (za wyjątkiem 0)
3. wyszło mi to: x
1=
π2
4. zapisuję to za pomoca wzoru x ∊ <
π2 +2kπ> k∊C
czy dobrze zrobiłem

czy nadal nie czaję bazy...
1 mar 20:38
Tadzio: oczywiście pkt 2 jest zbędny bo to nie jest nierówność tylko równanie... więc on odpada
1 mar 20:39
Artur z miasta Neptuna:
yyyyyyy co ... co oznacza <
π/
2 +2kπ>

bo na pewno nie przedział domknięty
po drugie .. dlaczego założenie w 1.

skąd Ci wyszło 3.
1 mar 20:40
Artur z miasta Neptuna:
zacznijmy od tego ... co Ty obliczyłeś ?
1 mar 20:40
Artur z miasta Neptuna:
kiedy sin x > 0

czy kiedy sin x = 0
1 mar 20:41
Tadzio: .
2. polecenie to było takie:
naszkicować wykres funkcji f(x)= |sin x| / sin x, i podać rozwiązanie nierówności .
f(x)>0
3. sin x = 1 bo narysowaniu wykresu przecina punkty π2 itd.. dlatego tak zapisałem w 3.. a
rozwiazywałem to w przedziale <0,π>
4. w 4 pkt to wynik...
1 mar 20:43
Tadzio: moment... zaraz dam odp.. bo coś widze namieszałem.
1 mar 20:44
Tadzio: <π/2 +2kπ> k∊C oznacza.. że ten punkt przecięcia będzie powtarzał się co K ,
litera k nalezy do liczb całkowitych więc podstawiając pod nią obojętnie jaką liczbe całkowitą
otrzymamy punkt przeciecia się z sinx=1
a obliczałem w sin x > 0
1 mar 20:47
Tadzio: <π/2 +2kπ> k∊C oznacza.. że ten punkt przecięcia będzie powtarzał się co K ,
litera k nalezy do liczb całkowitych więc podstawiając pod nią obojętnie jaką liczbe całkowitą
otrzymamy punkt przeciecia się z sinx=1
a obliczałem w sin x > 0
1 mar 20:47
1 mar 20:52
Tadzio: sory.. bez przedziału to...
π/2 +2kπ k∊C
1 mar 20:53
krystek: Dla jakich x sinx>0 popatrz uważnie na wykres i zapisz !
1 mar 20:54
Tadzio: x∊(kπ, π + 2kπ) k∊C
1 mar 20:55
Tadzio: to chyba raczej to z tego co pokazałes: krystek
1 mar 20:57
krystek: i teraz kreśl
1 mar 20:57
krystek:

Wstaw odpowiednie wartości
1 mar 20:59
krystek: I co rozumiesz?
1 mar 21:11
Tadzio: tak już zrozumiałem.. wielkie dzięki serdecznie

!
jejku jak ta matme się szybko zapomina...
1 mar 21:37