wyznaczyć równanie okręgu mając dwa punkty należace do niego.
jarke: punkt A(2,1) należy do okręgu stycznego do oxi OX w punkcie B(−1,0). Wyznacz równanie tego
okręgu. Dla jakiej wartości parametru a prosta x−ay+4=0 nie ma punktów wspólnych z tym
okręgiem.
proszę o wskazówki... bo nie daję rady sam ogarnąć ;F
1 mar 20:12
jarke: podbijam, bo wciąż nie ogarniam
1 mar 21:57
Klekota: Środek okręgu musi leżeć na prostej x=−1
A zatem pierwsza współrzędna środka jest równa −1
Poza tym środek musi być równoodległy od A i od B, wzór na odległość między punktami jest tu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html
1 mar 22:37
Beti: skoro okrąg jest styczny do osi ox w (−1,0), tzn że środek tego okręgu leży "nad tym punktem",
czyli ma wsp. (−1,b).
Okrąg ma więc równanie: (x+1)2 + (y−b)2 = r2
Podstaw teraz współrzędne punktów A i B do tego równania, a wyznaczysz brakujące wielkości,
czyli b i r.
1 mar 22:42
jarke: tak mam już, i trzeba jeszcze zauważyć że r=|b|
i już wszystko staje się proste...
dzięki!
1 mar 23:30
zbych: mam problem z tym zadaniem!
wyznaczyłem to równanie
(x+1)
2 + (y−5)
2 = 25
i co dalej? gubie się troszkę
jak się do tego zabrać?
(x+1)
2 + (y−5)
2 >25
5 mar 21:36
zbych: podszedłem do tego inaczej, i tak, moje wnioski:
mam podany punkt S(−1,5), promień tego okręgu = 5
prostą, która nie może mieć punktów wspólnych z okręgiem, czyli odległość pkt od prostej
idę dalej
| |−1−5a+4| | |
| > 5 ⇒ |−5a+3|>5√a2+1
|
| √a2+1 | |
i i i nie wiem jak to rozwiązać, o ile do tego miejsca jest dobrze...
5 mar 22:05
zbych: nikt nie pomoże?
5 mar 22:51
Jack:
skoro już masz równianie okręgu to teraz wyznacz z równania prostej zmienną "x", następnie
podstaw do równania okręgu. Na koniec przypomnij sobie interpretację graficzną układu równań
(Wsk. Δ<0)
5 mar 23:19