Kąty w czworokącie/trapezie - wyliczanie.
Sasquie: zad.1
W czworokącie KLMN kąt LMN jest o 10 stopni większy od kąta KLM i o 20 stopni większy od kąta
MNK, natomiast kąt NKL jest o 150% większy od kąta MNK. Oblicz miary kątów w tym czworokącie.
zad. 2
W trapezie ABCD na jego dłuższej podstawie AB obrano punkt E taki, że DE||BC. Wiedząc, że kąt
DEA=50 stopni oraz kąt ADE=60 stopni. Oblicz miary kątów wewnętrznych trapezu ABCD.
Pozdrawiam
1 mar 22:06
ejendi:
1)
m=10+l
m=20+n
k=1,5n ⇔k=1,5(m−20)
360=k+l+m+n
360=1,5m−30+m−10+m+m−20
360=4,5m−60
k=1,5n 110,00
suma 360,00
2 mar 10:11
ejendi:
kątA=180−50−60=70
B=E=50
D=50+60=110
C=180−50=130
A+B+C+D=70+50+110+130=360
2 mar 10:24
Aga1: 1) Czy kąt k jest większy o 150% od kąta n?
2 mar 11:02
Aga1:

α=50
0, β=60
0,
γ=180−(α+β), bo suma kątów wewnętrznych w trójkącie wynosi 180
0, a w czworokącie 360
0.
2α+180−α+δ=360
0
2 mar 11:10