Oblicz objętość prostopadłościanu i Ppb
Boobr: Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat. Przekątna prostopadłościanu ma długość 3cm i tworzy z
przekątną podstawy kąt 45 stopni. Oblicz objętość prostopadłościanu oraz pole powierzchni
bocznej.
1 mar 19:05
Boobr: BUMP.
Proszę o pomoc.
3 mar 01:59
Tragos:

za chwilę obliczenia
3 mar 02:08
Tragos: α = 45
0
−−−−−−−−
−−−−−−−−
−−−−−−−−
d = a
√2
wszystko mamy pozostało wstawić do wzorów
| | 9 | | 3√2 | | 27√2 | |
V = a*a*H = a2*H = |
| * |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | | 8 | |
| | 3 | | 3√2 | |
Pb = 4aH = 4 * |
| * |
| = 9√2 |
| | 2 | | 2 | |
3 mar 02:13
Boobr: Dziękuję serdecznie Tragos!
3 mar 17:12