matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg
ciąg:
ciąg geometryczny. Witam
Jak rozwiązać poniższe zadanie? a
n
= 2
n
/ n! robiłem tak, ale czuję, że coś źle robię: q = a
n
+
1
/ a
n
= [ (2
n
* 2) / (n=1)! ] * n! / 2
n
= 2n! / (n+1)! = 2n! / n!(n=1) = 2 / (n+1) czyli ciąg nie jest geometryczny
1 mar 17:54
krystek:
nie jest!
1 mar 17:57
ciąg:
czyli to jest poprawnie rozwiązane? bo jakoś dziwnie wygląda
1 mar 20:31