Całka oznaczona
Danieloo: Miałbym 3 całki do policzenia, z którymi nie dałem sobie rady...
∫tg3xdx − podstawiamy x=arctg(t)
∫ln(xn)dx i ∫eaxsin(bx)dx − te dwie przez części
Męczyłem, męczyłem, ale wynik i tak mi zły wychodził...
1 mar 17:04
ZKS:
tgx = t
(tg
2x + 1)dx = dt
Dalej sobie poradzisz
1 mar 17:08
Basia:
∫ln(x
n) dx = ∫n*lnx dx = n∫lnx dx
g'(x) = 1 g(x) = x
J = n*[ x*lnx − ∫ x*
1x dx ] = .... dokończ
reszta potem, albo ktoś inny pomoże
1 mar 17:08
Danieloo: ZKS
| | t3 | |
Ja właśnie doprowadziłem to do postaci ∫ |
| dt i scałkowałem i wyszło mi: |
| | t2 + 1 | |
| t2 | | ln|t2 + 1| | | tg2x | | ln|tg2x + 1| | |
| − |
| + C = |
| − |
| + C |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | tg2x | |
A być powinno: |
| + ln|cosx| + C i nie wiem gdzie robię błąd. |
| | 2 | |
Aż mi wstyd Basia, rzeczywiście nie pomyślałem o tym, dzięki

.
1 mar 17:22
ZKS:
| | sin2x | | sin2x | | cos2x | |
ln|tg2x + 1| = ln| |
| + 1| = ln| |
| + |
| | = |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
| | sin2x + cos2x | | 1 | |
= ln| |
| | = ln| |
| | = −2ln|cosx| |
| | cos2x | | cos2x | |
1 mar 17:38
ZKS:
Więc wszystko się zgadza.
1 mar 17:38
Danieloo: O ja... Muszę zrobić powtórkę z logarytmów chyba... Wielkie dzięki

.
Jakby jeszcze pod wieczór ktoś tą 3 całkę dał rade byłbym wdzięczny.
1 mar 17:45
ZKS:
Masz tutaj wszystko pięknie masz napisane przez
Triviala 129434.
1 mar 17:54
Danieloo: Ale ja nie umiem liczb zespolonych...
1 mar 18:17
Danieloo: To ktoś pomógł by przy tej całce przez części ∫e
axsin(bx)dx ? Nie używając oczywiście liczb
zespolonych...
| | eax(asin(bx) − bcos(bx)) | |
Dodam, że wynikiem końcowym jest |
| + C, |
| | a2 + b2 | |
| | eax(sin(bx) − abcos(bx)) | |
A mi uparcie za każdym razem wychodziło |
| + C. |
| | ab2 + 1 | |
1 mar 20:12
Trivial:
W zapisie całek będziemy pomijać stałe arbitralne. Dodamy je na końcu.
Najpierw policzymy prostszą całkę ∫e
xsin(kx)dx, którą potem wykorzystamy do obliczenia całki o
którą pytają w zadaniu. Będziemy całkować e
x, a różniczkować sin(kx), cos(kx). Zauważmy, że
∫e
xdx = e
x
[sin(kx)]' = cos(kx)*k = kcos(kx)
[cos(kx)]' = −sin(kx)*k = −ksin(kx).
Czyli
∫e
xsin(kx)dx = e
xsin(kx) − k∫e
xcos(kx)dx
= e
xsin(kx) − k[e
xcos(kx) + k∫e
xsin(kx)dx]
= e
xsin(kx) − ke
xcos(kx) − k
2∫e
xsin(kx)dx
(1+k
2)∫e
xsin(kx)dx = e
xsin(kx) − ke
xcos(kx)
| | ex | |
∫exsin(kx)dx = |
| [sin(kx) − kcos(kx)] |
| | 1+k2 | |
Teraz już z łatwością policzymy całkę ∫e
axsin(bx)dx. Mianowicie
| | | | u | | du | |
∫eaxsin(bx)dx = | = ∫eusin(b* |
| ) |
| |
| | | a | | a | |
| | 1 | | eu | | b | | b | | b | |
= |
| * |
| [sin( |
| u) − |
| cos( |
| u)] |
| | a | | | | a | | a | | a | |
| | 1 | | eax | | b | |
= |
| * |
| [sin(bx) − |
| cos(bx)] |
| | a | | | | a | |
| | 1 | | eax | |
= |
| * |
| [asin(bx) − bcos(bx)] |
| | a2 | | | |
| | eax | |
= |
| [asin(bx) − bcos(bx)]. |
| | a2+b2 | |
Zatem
| | eax | |
∫eaxsin(bx)dx = |
| [asin(bx) − bcos(bx)] + c. |
| | a2+b2 | |
1 mar 22:13
Danieloo: O kórde, szczena opada...... Wielkie dzięki, świetna robota i wszystko elegancko zrozumiałem

.
Chyba mógłbyś wykładowcą zostać...
1 mar 23:08