pomocy
siema: oblicz pole powierzchni i objętość sześcianu którego przekątna ma długość 4√3
1 mar 14:56
ICSP: d = a√3 − wzór na długość przekątnej sześcianu (d) w zależności od jego boku (a)
P = 6a2
V = a3
Oblicz a z pierwszego wzoru i wstaw do pozostałych.
1 mar 14:57
siema: mógłbyś mi wyliczyć to (a) bo gdzieś robie błąd z (P) i (V) dam sobie rade
1 mar 15:04
ICSP: pokaż jak liczysz
1 mar 15:05
siema: to podaj przynajmniej wynik to sobie sprawdze
1 mar 15:08
ICSP: V = 64
P = 96
1 mar 15:08
siema: dzięki jednak robiłem dobrze

a mógłbyś podać jakieś wskazówki do drugiego zadania pare
postów niżej
1 mar 15:12
Saizou:
1 mar 15:12
ICSP: do drugiego?
1 mar 15:12
siema: Oblicz wysokość o objętość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego o krawędzi podstawy 4cm i
krawędzi bocznej 10cm
1 mar 15:14
ICSP: wiesz gdzie leży spodek wysokości w ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym?
1 mar 15:16
siema: na środku podstawy
1 mar 15:19
ICSP: powiedzmy

Narysuj sobie podstawę oddzielnie oraz dwie przekątne sześciokąta foremnego.
Pytanie brzmi :
Na której przekątnej leży spodek wysokości oraz czy dzieli tą przekątna w jakiś
charakterystyczny sposób.
1 mar 15:23
siema: mam obliczyć przekątną sześciokąta potem wziąć z tego połowę i obliczyć wysokość z tw.
pitagorasa czy źle rozumuje?
1 mar 15:29
ICSP:
1 mar 15:30
ICSP: tylko sześciokąt ma dwie przekątne

Nie pomyl ich
1 mar 15:31
siema: jak możesz to podaj wyniki tego zadanka to będe mógł sobie sprawdzić czy dobrze zrobiłem a i
mam jeszcze jedno jak możesz
1 mar 15:34
siema: Jeżeli stosunek objętości dwóch kul jest równy 1:8 to ile wynosi stosunek pul powierzchni tych
kul
1 mar 15:34
ICSP: 1:4

To oczywiste xD
1 mar 15:37
ICSP: 2
√21
1 mar 15:40
siema: no tak jestem idiotą

a podasz wyniki do tego poprzedniego ?
1 mar 15:41
siema: ok dzięki wielkie już nie tuje
1 mar 15:42