Oblicz wartość funkcji trygonometrycznych
Gregor:
Zad.1 Oblicz wartość funkcji trygonometrycznych kąta α w trójkacie protstokatnym na rysunku
ponizej (załączniki).
Zad. 2 Oblicz długości boku x zaznaczonego na rysunku poniżej z dokładnościa do 0,1 cm
(wykorzystaj tabele wartości funkcji trygonometrycznych
Odpowiedz do Zadania 1 :
przykład d) sinα =2/3, cosα=√5/3, tgα= 2 √5/5, ctgα= √5/2
e) sinα= √2/2, cosα = √2/2 tgα=1 ctgα=1
Zadanie 2
c)9,1cm d)6,1cm e)17,8cm f)13,2cm.
Zał
http://images37.fotosik.pl/1365/e72811486114ca90gen.jpg
dziekuję