Oblicz Średnice elektromagnesu nawiniętego na śrubę.
TheAdi: Jak obliczyć ile będzie miała średnica elektromagnesu gdy średnica śruby ma 0,9 mm, długość
śruby 56 mm(dokładna długość na którą zostanie nawinięty drut), średnica drutu to 0,9 mm i
elektromagnes ma posiadać 793 zwoje.
1 mar 17:06
ejendi:

warstwy nawijania a czy b?
1 mar 17:20
TheAdi: b
1 mar 17:34
ejendi:
| | d√3 | |
grubość warstwy h=√d2−d2/4= |
| |
| | 2 | |
sa na to wzory, ja to robię na piechotę i trwa
jechać dalej?
1 mar 17:49
TheAdi: Ale to jeszcze musi być na długość śruby, zacznij początek bo muszę się w tym połapać.
1 mar 17:55
ejendi:
d=0,9mm, dś=0,9 mm (czy tak mało?)
ilość zwojów na śrubie
z=56/0,9=62,22222222
przyrost średnicy
Δd=π(d+2h)−πd=2πh
długość drutu na zwoju 1
l=z*πdś=62,22222222*π*0,9=175,9291886mm
czy dś=0,9mm jest ok.?
1 mar 18:21
TheAdi: sorki średnica śruby ma być 9mm
1 mar 18:23
TheAdi: a ilość zwoju liczę z=dł ś/ dś

czyli jeśli śruba ma długość 9mm to powinno być z =56/9 ?
1 mar 18:31
TheAdi: Napisz do czego są poszczególne oznaczenia bo nie wszystkie rozumiem.
1 mar 18:34
ejendi:
no to l1 10x więcej czyli 1,759m
teraz trzeba znaleść wzór ogólny
pierwsza średnica wzrosła o d/2+2h, następne o 2h
d2=9+0,45+2*h=11,00884573mm
l2=z*πd2=2151,974774=2,151
widać, że będą tego kilometry,
masz pomysła na jakiś postęp arytmetyczny?
1 mar 18:45
TheAdi: ale ten pierwszy wzór jest zły bo tam dzielisz długość śruby do przekroju śruby a to jeszcze
zależy od przekroju drutu.
1 mar 19:09
ejendi:
l3=z*π(d2+2h)=2456,693067=2,4567m
ln=z*π(d2+2h(n−1))
ja się biorę z liczenie długości drutu a tu chodzi o średnicę cewki
no to srednica:
ile warstw; w=793/z=793/62,22222222=12,74464286 warstw
D=9+d/2+w*2h=29,31693206mm
1 mar 19:10
TheAdi: Napisz mi co znaczą te oznaczenia.
1 mar 19:13
ejendi:
dzielę długość śruby przez śred. drutu, czyli ile zwojów mieści się na długości sruby
D=9+d/2+w*2h=29,31693206mm
| | 3 | |
d/2 to żle powinno być d, pierwsza warstwa zwiększa sie o d a następne o h=d |
| |
| | 2 | |
czyli D=29,76693206mm
czy ilość drutu cię interesuje? czy sobie poradzisz
1 mar 19:21
ejendi:
d−średnica drutu
w− ilość warst
| | d√3 | |
h− grubość warstwy h= |
| |
| | 2 | |
reszta nieważna bo nie chdzi o długość drutu
1 mar 19:28
TheAdi: Zrobiłem próbę i obwinąłem śrubę o średnicy 9mm i długości 42 mm drutem o średnicy 1,6 mm i
wyszło mi około 800 mm. Więc coś mi twoje wzory nie wychodzą.
1 mar 19:41
ejendi:
to jest teoria, w praktyce nigdy tak ciasno nie nawiniesz,
przemyśl sprawę, wzory są dobre, spróbuj sam wyprowadzić
1 mar 19:48
TheAdi: Okej przedtem mi chodziło o wielkie wartości więc to mogły być moje błędy lub wzoru, ale na
szczęście to były moje, teraz zrobiłem poprawnie i różni się o jakieś 10 mm ale to nie ważne.
1 mar 19:56
TheAdi: No ale co dalej? Co znaczy h ?
1 mar 20:03
ejendi:
przecież masz na rysunku, to jest przyrost warstwy na promieniu, na średnicy będzie 2h
1 mar 20:17
TheAdi: policzyłem to trochę inaczej (może tak samo jak ty tylko że nie zrozumiałem do końca) na
początku obliczyłem ile zwoju znajduje się na jednej długości śruby, potem podzieliłem
wszystkie zwoje przez te w jednej długości, potem wynik pomnożyłem razy grubość drutu i
pomnożyłem przez 2 ponieważ idzie w dół i w górę, dodałem grubość śruby i mi wyszła średnica
cewki. Dobrze to jest?
2 mar 15:34
ejendi:
sprostowanie
pytałem o sposób nawijania a) czy b) ale b jest niemożliwy bo warstwy sie krzyżują
dlatego zamiast h we wzorze musi być d i d/2 usuwamy
D=9+d/2+w*2h=29,31693206mm
nowe D
ile warstw; w=793/z=793/62,22222222=12,74464286 warstw
D=9+12,74464286*2*d
D=9+12,74464286*2*0,9
D=31,94035715 mm
Twoje ostatnie uwagi:
ile zwojów na warstwie=56/0,9=62,22222222
potem podzieliłem
wszystkie zwoje przez te w jednej długości: czyli ile warst
w=12,74464286 warstw
D=2*w*d+dśr=2*12,74464286*0,9+9=31,94035715
powinno być ok.
3 mar 21:08