TRazpez i jego podstawy:)))
DZIADZIA: Trapez,w którym jedna z podstaw jest o 4cm dłuższa od drugiej,podzielono przekątną na dwa
trójkąty,z których pole jednego jest trzykrotnie większe od pola drugiego.Obllicz długości
podstaw trapezu
1 mar 22:47
DZIADZIA:
1 mar 22:49
Eta:
Pomogę

rysuję .........
1 mar 22:52
DZIADZIA: nie wiem czy dobrze ale moge sobie zrobic tak ze górna podstawa ma 4cm czyli przekatna ma
4√2
i pole tego PΔ1=8...
1 mar 22:58
Eta:

Trójkąty ABC i ACD mają tę samą wysokość
oznaczam
PΔABC= P
1 PΔACD= P
2
z treści zadania
| | 1 | | 1 | |
P1= 3P2 oraz P1= |
| a*h i P2= |
| (a+4)*h |
| | 2 | | 2 | |
porównując otrzymasz
| | 1 | | 1 | |
|
| (a+4)*h= 3* |
| a*h ⇒ a+4= 3a ⇒ a= 2 |
| | 2 | | 2 | |
podstawy mają długości
2 cm i 6 cm
1 mar 23:00
DZIADZIA: jesteś wspaniała/ły dziękuje
wzystko jasne
1 mar 23:18
Eta:

od kobi
Ety
1 mar 23:41