Oblicz pole i objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego.
themon: Ostrosłup prawidłowy czworokątny. przekatna podstawy d=12. kąt nachylenia wysokości
ściany bocznej do podstawy 60 stopni.
Pomóżcie co robić po kolei i jak obliczyć te zadanie. Pilne.
1 mar 23:21
Beti: Podstawa jest kwadrat o przekątnej d, więc korzystasz ze wzoru: d=a√2 −− i obliczasz dł.
krawędzi podstawy
1 mar 23:29
themon: nie rozumiem nic z tego

chyba jestem za ciemny
2 mar 00:08
Klekota: żeby obliczyć pole ostrosłupa potrzebujesz pole podstawy i pola trójkątów (ścian bocznych),
żeby wyliczyć objętość potrzebujesz pola podstawy i wysokości ostrosłupa.
Objętość łatwiejsza, zacznij od niej:
− pole podstawy (kwadratu) to a2, zatem potrzebujesz a. Korzystasz z tego, że d=a√2 i masz a
− połowa przekątnej i krawędź boczna oraz wysokość tworzą trójkąt prostokątny, z danym kątem
ostrym 600, więc koryzstając z funkcji tangens wyliczasz wysokość ostrosłupa.
Mając krawędź podstawy i wysokość ostrosłupa masz objętość
Pole − pole podstawy już masz. Żeby wyliczyć pole ściany bocznej, która jest trójkątem'
potrzebujesz ppodstawę trójkąta (masz − jest to krawędź kwadratu w podstawie) oraz wysokość
trójkąta. A zatem do wyznaczenia jest wysokość trójkąta: wysokość trójkąta, wysokość
ostrosłupa i odcinek o długości polowy krawędzi tworzą trójkąt prostokątny. Pitagorasem
liczysz szukaną wysokość ściany bocznej.
2 mar 01:02