taka łatwa granica
mateusz: Wyznacz granicę funkcji;
1 mar 16:27
Basia:
podziel licznik i mianownik przez n3
granica = −1
1 mar 16:35
mateusz:
Bardzo proszę o pomoc z tymi przykładami
1 mar 16:36
mateusz: | | 2√n | |
w 1 przykładzie w mianowniku mogę zrobic coś takiego?; n3(1+ |
| } |
| | n3 | |
1 mar 16:38
Basia:
| 2√n | | 2n1/2 | | 2 | |
| = |
| = |
| → 0 |
| n3 | | n3 | | n5/2 | |
1 mar 16:40
Basia:
ad.2
licznik → −
∞
mianownik → 1−2 = −1
1 mar 16:42
mateusz: dlaczego w liczniku jest −∞?
1 mar 16:45
mateusz: Bardzo Ci dziękuję, Basiu
1 mar 16:50
Basia:
3x−3 → 3*1−3 = 0 to ln(3x−3) → −∞
to już trzeba po prostu wiedzieć
1 mar 16:52
mateusz: czyli ln z liczby to zawsze ∞?
1 mar 16:54
Basia:
nie
limx→0 lnx = −∞
limx→a lnx = lna dla a>0
limx→+∞ lnx = +∞
spójrz na wykres funkcji logarytmicznej z podstawą > 1
(podstawą lnx jest e>1)
1 mar 16:58
mateusz: aha. ok, dziękuję

musiałem po prostu zobaczyć to na wykresie
1 mar 17:09
mateusz: a co będzie w tym przypadku, bo idąc w tym samym kierunku nie wychodzi mi.
1 mar 17:13
Basia:
ln(1+2x) → ln1 = 0
czyli masz symbol nieoznaczony 00
jeżeli znasz to zastosuj regułę de l'Hospitala, bo to najprostsze
1 mar 17:14
ZKS:
| | 0 | | 2 | |
limx → 0 U{ln(2x + 1){x} = [ |
| ] = H = limx → 0 |
| = 2 |
| | 0 | | 2x + 1 | |
1 mar 17:17
mateusz: ok, zastosowałem i wyszło 2. czyli ln z liczy naturalnej jest 0? przepraszam, ale nie ogarniam
do końca ln
1 mar 17:18
Basia:
nie; każdy logarytm z 1 = 0
loga1 = 0 dla każdego a>0 i a≠1
a więc także ln1 = 0
ale ln2, ln3, ln100.... ≠ 0
1 mar 17:20
mateusz: czyli po prostu muszę to zapamiętać. ''Jeszcze mam takie zadanko. Obliczyć pole obszaru
ograniczonego wykresami funkcji y = x3 + 1
oraz y = x + 1. Muszę rozwiązać za pomocą całki oznaczonej.'' wczoraj nie mogłem dojść z
kolegą na forum, która funkcja będzie pierwsza już w całce.
1 mar 17:28
ZKS:
x3 + 1 = x + 1
x3 − x = 0
x(x2 − 1) = 0 ⇒ x = 0 ∨ x = ±1
0−1 ∫ (x3 + 1 − x − 1)dx =
10∫ (x + 1 − x3 − 1)dx =
1 mar 17:32
ZKS:
A co do zapamiętania że ln 1 = 0 przecież z definicji logarytmu mamy logab = c ⇔ ac = b więc
ln x = 0 ⇒ x = e0 ⇒x = 1 dlatego równa się to 0 dla 1.
1 mar 17:34
mateusz: czyli to znaczy jakie a i b przyjmiemy, czy z lewej czy z prawej strony wykresu, i od tej
funkcji która leży wyżej z danej strony?
1 mar 17:38
ZKS:
Od −1 do 0 wyżej jest funkcja y = x3 + 1 od y = x + 1
natomiast od 0 do 1 wyżej jest y = x + 1 niż y = x3 + 1.
1 mar 17:41
mateusz: naprawdę ogromnie Wam dziękuję

rozwialiście moje wątpliwości
1 mar 17:43