Niech IABI=a i IACI=IBCI=b
Środkowa ICEI=s=h . Środkowe w trójkącie dzielą się w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka kąta,
więc
| 1 | ||
IOEI= | h | |
| 3 |
| 1 | ||
h2=b2−( | a)2 | |
| 2 |
| √4b2−a2 | ||
h= | ||
| 2 |
| 2b2−a2 | ||
cosα= | ||
| 2b2 |
| 1 | 1 | 2b2−a2 | ||||
s12=b2+( | b)2−2b* | b* | ||||
| 2 | 2 | 2b2 |
| 1 | 1 | |||
s12=b2+ | b2−b2+ | a2 | ||
| 4 | 2 |
| √b2+2a2 | ||
s1= | ||
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | √4b2−a2 | a | |||||
PAEO= | * | a* | = | √4b2−a2 | |||||
| 2 | 2 | 3 | 2 | 24 |
| 1 | a | |||
PABC= | a*h= | √4b2−a2 oraz | ||
| 2 | 4 |
| 1 | ||
PABC= | b*h1 | |
| 2 |
| 1 | a | 1 | |||
bh1= | √4b2−a2//: | b | |||
| 2 | 4 | 2 |
| a | ||
h1= | √4b2−a2 | |
| 2b |
| 1 | 1 | 1 | a | a | ||||||
PABD= | * | b*h1= | b* | √4b2−a2= | √4b2−a2 | |||||
| 2 | 2 | 4 | 2b | 8 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
PBDO= | a√4b2−a2−2* | a√4b2−a2= | a√b2−a2 | |||
| 8 | 24 | 24 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
PACD= | √4b2−a2− | √4b2−a2= | a√4b2−a2 | |||
| 4 | 8 | 8 |
| PACD−PAFO | ||
PCDO= | ||
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
PCDO= | ( | a√4b2−a2− | a√4b2−a2)= | a√4b2−a2 | ||||
| 2 | 8 | 24 | 24 |