Zadanie z Stereometrii o stożku
Bartek: Wzór na objętość stożka ściętego ma postać V=1/3 πh (R2+Rr+r2) Gdzie R oznacza promień
dolnej podstawy stożka , r− promień górnej podstawy stożka i h − wysokość stożka ściętego.
Pewne naczynie ma kształt stożka ściętego w którym R=4 , r=2 oraz h =6 . Naczynie zostało
wypełnione wodą do połowy wysokości . Jaki procent objętości całego naczynia stanowi objętość
wody? Wynik podaj w zaokrągleniu do 0,1 %.
1 mar 21:57
Beti:
56π −− 100%
37π −− x
x ≈66,1%
1 mar 22:05