.
shave: zaczynam działać z prawdopodobieństwem

Rzucamy trzy razy sześcienną kostką do gry.Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania iloczynu oczek
równego 48
moc omega= 6
3=216 i tyle tylko wiem

miałem pewien plan ale...
1 mar 19:31
shave: wypisywać "recznie" wszystkie zdarzenia?

czy jest fajny sposób
1 mar 19:32
Artur z miasta Neptuna:
48 = 2*2*2*2*3
czyli jakie liczby mogą być na kostkach (która zawiera liczby 1−6)

2, 4, 6
4, 4, 3
tylko takie dwa zestawy (w różnej kolejności ustawione) ... oblicz ile takich zestawów jest.
1 mar 19:35
Basia:
48 = 2*2*2*2*3
czyli musisz wyrzucić:
2,4,6
2,3,6
innych możliwości nie ma
czyli będzie dwanaście ciągów, bo każdą z tych trójek możesz uporządkować na 3! = 6 sposobów
1 mar 19:35
Eta:
dla kostki
48= 3*4*4= 2*4*6
1 mar 19:35
Basia:
oczywiście 4,4,6 nie 2,3,6
1 mar 19:36
shave: dzięki Wam wszystkim

wykończy mnie to prawdopodobieństwo...
1 mar 19:38
Aga1: 2*4*6=48
Liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach utworzonych z cyfr{2,4,6} jest 3!
3*4*4=48
Liczb jest 3,
są to 443, 434,344
Razem 9.
1 mar 19:43