matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 704,
703
,
702
,
701
,
700
,
699
,
698
,
697
, ...,
całe
Zadania
Odp.
1
Daria:
a
4
= −5 a
7
= −4
6
geodeta:
Która funkcja kwadratowa nie jest malejąca w przedziale (−
∞
,4) ? A) y=−2(x−8)
2
8
geodeta:
Wyznacz f(x+3) jeżeli f(x−2)=2x
2
−4x+3. Odpowiedź to: f(x+3)=2x
2
+16x+33
3
miligoo:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna o długości 8 dm tworzy z wysokościa ostrosłupa kąt 30 stopni. Oblicz objętość ostrosłupa
3
geodeta:
Parabola będąca wykresem funkcji f(x)=x
2
+3x+3 posiada z prostą o równaniu y=2x+9...
8
malutka:
hej! prosze o pomoc! co prawda jest to zadanie z fizyki, ale mam nadzieje ze podrzucicie jakies pomysly... emotka SZKLANKA HERBATY W PĘDZĄCYM POCIĄGU MA WIĘKSZĄ ENERGIĘ WEWNĄTRZ NIŻ W
6
Sabina:
logx
2
−2log3=1 pomoze ktoś?
0
Daria:
Oblicz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego i S
5
2
geodeta:
Prosta o równaniu y=a posiada dwa punkty wspólne z wykresem funkcji kwadratowej y=−0,5x
2
+4x−8. Wynika stąd, że
4
Ulka:
Proszę o pomoc z planimetrią
Nie wiem jak się za to zabrać. W trapezie równoramiennym wysokość ma długość 18. Przekątne trapezu przecinają się pod kątem
3
geodeta:
Wskaż zbiór A, dla którego funkcja f(x)=−0,5(x+4)(x−6) nie przyjmuje wartości nieujemnych A (−4,6)
2
alga:
Oblicz pole i obwód trójkąta ABC, jeśli A=(−1;−2), B=(3,4), C=(2;−3). wyprowadziłam rownanie prostej AB y=1
1
2
x−
1
2
5
Daria:
Czy ciąg jest geometryczny? czy dobrze rozwiązałam to zadanie? proszę o pomoc
170
Basiek:
Do dwóch okręgów przecinających się w punktach A i B poprowadzono wspólną styczną MN, przy czym pkt M należy do pierwszego, a pkt N do drugiego okręgu. Wykaż, że prosta AB dzieli odc. MN na
1
kinderek ;):
3(x−2)−0,5(x−10)=− 6 HELP ME
!
1
malutka:
hej! prosze o pomoc! co prawda jest to zadanie z fizyki, ale mam nadzieje ze podrzucicie jakies pomysly...
0
koko:
Dla jakich wartości parametru m suma odwrotności pierwiastków równania...
20
piotr:
Rozwiąż równanie: 2x
4
+3x
3
+3x−2=0
1
mini:
tgα=3 znajdź wartość wyrażenia 2sin
2
α−1
0
kamila:
mam obliczyć objętość bryły powstalej w wyniku obrotu dookoła osi 0x figury ograniczonej liniami x=e i y=0 figura y=lnx, jakie będą oznaczenia do całki ? i dlaczego ?
1
dori:
Jezeli wykres funkcji f(x) = 2x − 4b przecina os OY w punkcie P(0, −5), to: b = −5
19
marta:
pomocy funkcja f okreslona jest wzoreem f(x)=−2(x+3)
2
−5.Wskaż równanie prostej która jest osią symetrii paraboli będącej wykresem
1
marta:
Krystek jezeli mozesz to cofnij sie do mojego zadania prosze
3
mis:
w urnie jest 100 losow ponumerowanych od 1do 100. monika losuje 1 los. Jakie jest prawdopodobienstwo tego ze wyciagnela los z liczba;a; mniejsza od 10,
1
matołek:
Proszę o rozwiązanie Wyznacz zbiór rozwiązań równania:
4
Marcin:
promien okregu wpisanego w kwadrat o przekatnej d=6 ma długosć
2
Ts:
Liczby x,y,z w podanej kolejnosci tworza ciag geometryczny. Suma tychg liczb wynosi 13. Te same liczby w podanej kolejnosci sa odpowiednio 1szym , 2gim i piatym wyrazem ciagu arytmetycznego.
0
kamila:
Witam, mam do obliczenia całkę od 0 do nieskończoności ∫xe
(
−x)
1
jjjaaa:
Zapisz wzor funkcji g (x),ktorej wykres otrzymano z funkcji f(x)=3x a)w wyniku przesuniecia o wektor [0,5]
3
Woody:
Jak dalej rozwiązać prawidłowo podane równanie, proszę o szybką pomoc.
5
ZAD:
jak wyznaczyc sinx=y x? potrzebuje do zamiany granic całki
1
Aneta:
Zakład przemysłowy otrzymał zamówienie na 800 taboretów. Aby zrealizować zamówienie na czas postanowił dziennie wykonać jednakową liczbę taboretów.Po wykonaniu 3/4 zamówienia usprawniono
3
ZAD:
∫e
2X
=e
2X
?
1
andzia14722:
(x−3)
2
≥ (2−3x)
2
− (x−2)(x+2)
0
Karina:
x
2
−x−4
znaleźć asymptoty funkcji y=
x−1
1
aneta:
oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia parzystej liczby oczek w jednokrotnym rzucie kostką do gry
0
damian:
rozwiąż równanie −xdo 3−3xdo2+4x=0 2−3xpod kreska ułamkowa 5x+20=0
5
ZAD:
y
3
=x
2
x
2
+y=2 zamin na całki literowane
6
Karlos:
witam, nie wychodzi mi ten przyklad tak jak powinien i niewiem w którym miejscu robie blad
, pomocy
0
Agata:
Bardzo proszę o pomoc: Wyznacz współrzędną wierzchołka D w prostokącie ABCD jeśli A=[3;1] B=[4;4] oraz wiadomo, że stosunek dł. boków |AB| : |CB|=3:5. Po wyznaczeniu współrzędnych
3
k123:
:::rysunek::: Witam, oto rysunek. Bardzo proszę o pomoc, treść zadania
blicz objętość bryły powstałej przez
2
Ts:
Zdarzenia losowe A i B sa zawarte w przestrzeni Ω. Wiedzac ze A⊂B oraz P(A u B)=0,9 oblicz P(B')
12
theend:
witam, proszę o wyniki: zadanie−oblicz pochodne funkcji:
1
Ts:
Przekatna trapezu równoramiennego jest jednoczesnie dwusieczna kata ostrego przy dluzszej podstawie trapezu. Ramie trapezu ma dlugosc a, zas krotsza podstawa dlugosc p. Wobec tego:
0
miligoo:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym o krawędzi podstawy 6cm , krawędż boczna ma ma długość 10 cm .Oblicz objetość ostrosłupa
6
ZAD:
∫∫(X+XY−X
2
−2Y)DXDY
3
W potrzebie:
x
Witam, potrzebuje pomocy....potrafi może ktoś rozwiązać taką całkę ∫
√
1−x
1
matołek:
I to i to prosze sprawdzić jednym z pierwiastków wielomianu W(x)=x
3
+2x
2
−ax jest liczba (−2) wyznacz pozostałe
1
migotka:
W wycinek koła o promieniu =R i kącie środkowym α wpisano okrąg. −wyznacz r okręgu
2
matołek:
Jest OK? Proszę sprawdzic blokada i co dalej ?yyyyy Wyznacz zbiór rozwiązań równania
1
Adele :
Pole przekroju osiowego walca wynosi 12 cm2, a tangens kąta nachylenia przekątnej tego przekroju do płaszczyzny podstawy walca jest równy 3 cm. Oblicz objętość tego walca.
3
Matematyk:
podaj liczbe rozwiazan x= sinx + |sinx|
2
matołek:
Prosze o sprawdzenie
W(x)=(2x
3
−3)
2
(6x
9
+1)
1
nxx:
dziedzina i przeciwdziedzina ! mam zadanko na dyskretną ;x brzmi ono
13
krzysiek:
1.Wykonaj działania na wielomianach:W(x)*P(x),gdzie W(x)= 3x4 +2x²−3x+4 , P(x)=−3x²−2
0
Karina:
znaleźć asymtoty funkcji
lnx
y=x +
x
2
fred:
równanie tryg.
0
Krl:
:::rysunek::: Czy wysokość w równoległościanie zawsze leży na dwusiecznej kąta? Może mi ktoś to udowodnić?
3
kuba:
Proszę o pomoc oblicz pierwisatek wielomianu W(x)=x
3
+x
2
−7x+2
3
Beata:
Napisz wzór wielomianu w postaci W
(x)
=x
4
+ax
3
+bx
2
+cx+d o którym wiadomo że jego pierwiastkami są liczby: −
√
2
,−1,1,
√
2
8
michał:
x
2
−8x+y
2
−6y=0
2
kuba:
punkt S (2,−3) jest środkiem odcinka AB i wiadomo że A=(−4,7) wówczas b równe jest?
2
fredka:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o objętości 48cm
3
. Ściana boczna jest nachylona do
3
Andriu:
Napisz równanie symetralnej odcinka AB o końcach A=(−4,4) i B=(−6,2)
1
fred:
nierówność trygonometryczna 4(sin
2
x−|cosx|)<=1
75
asdf:
Trygonometria
6
Majaaaaaniaa:
a) Wyznacz równanie okręgu o środku w punkcie S=(2,−3) i przechodzącego przez początek układu współrzędych.
2
Karol:
wzór funkcji której wykres powstanie przez przesunięcie wykresu funkcji y= 3
x
o 2 jednostki w lewo i 1 jednostke w dół bedzie miał postać?
3
Suzi:
Cześć !
Mam takie zadanko:
35
fredka:
PunktyA=(3,1), B=(7,3) są kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD. wyznacz współrzędne wierzchołka C tego kwadratu.
3
alex:
bok rombu ma dł.4 a kąt ostry o=rombu ma miare 30* pole tego rombu jest rowne:
1
kwad:
rozwiąż trójkąt a=18 b=5 a kąt między nimi wynosi 45
o
3
Maturzystka:
Ze zbioru cyfr 1−9 losujemy kolejno trzy razy po jednej cyfrze bez zwracania i zapisujemy wylosowane cyfry w kolejności losowania, otrzymujemy liczbę trzycyfrową. Oblicz
9
Moniaa:
Znajdź zbior punktów ciągłości funkcji f, gdy:
0
Matematyk:
cos2x
cosx
<1 w przedziale (0 , pi )
5
Maturzystka:
Oblicz prawdopodobieństwo, że w rzucie dwiema kostkami otrzymamy: a) sumę oczek podzielną przez 4
3
Piotrulek:
sinα+cosα
Wiedząc, że tgα=5 i α jest kątem ostrym oblicz wartość wyrażenia (
)
−1
cosα−sinα
1
Adam:
Rozwiąż
1
≥(x−1)(x−2)
1
x−1
+
3
x−2
2
Papaja:
Cena miesięcznego abonamentu za internet z 23% podatkiem VAT byłą równa 61,50 zł. Ile kosztował abonament po zmianie stawki podatku VAT za usługi internetowe na 8%, jeśli cena
3
tępy śrubokręt:
Długośc podstawy trójkąta równoramiennego wynosi 6. Oblicz długośc odcinka równoległego do podstawy i dzielącego pole tego trójkąta na połowy.
2
Karol:
w trapezie równoramiennym podstawy mają długość 10, 6, a kąt ostry 60
o
pole tego trapezu wynosi?
36
Kasia:
Witam.
2
pokręcona:
wielomian W(x)=x
3
−x
2
+ax+b jest równy wielomianowi P(x)=(x−2)
2
(x−c), gdzie c≠2. Oblicz wartości wspólczynników a,b,c.
26
anteek:
Na wiosne kasia postanowila biegac. Zaczela 2 maja biegala 15min dziennie. Jezeli kazdego dnia biegala o 2min dluzej niz poprzedniego to ktorego dnia bieg wynosil 45min?
2
olo:
dośc prosta nierównosc trygonometryczna, no ale wlasnie nie zabardzo wiem jak to zrobic |3tgx|=>
√
3
2
gosia:
S
n
=8700 r=50
0
tn:
Wyznacz trzynasty wyraz rozwinięcia.
1
(
√
3
+
)
2
0
4
√
3
Skąd tutaj mają być dwa przypadki?
2
Patrycja:
W pierwszej urnie jest dziewięć kul białych i jedna czerwona, w drugiej siedem kul białych i trzy czerwone, a w trzeciej sześć kul białych i cztery czerwone. Co jest bardziej
6
Maja :
sinα+cosα
wiedząc ze tgα=5 i α jest kątem ostrym oblicz wartość wyrażenia (
)
−1
cosα−sinα
5
Piotr:
Potrzebuję pomocy z zadaniami z trygonometrii
52
Godzio:
Ze zbioru liczb {1,2,3,4,...,11,} losujemy jednocześnie trzy. Ile jest możliwości wyników losowania, tak aby:
8
maturzysta:
Udowodnij,że dla dowolnego trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych długości a i b oraz przeciwprostokątnej długości c:
1
loczek:
dłuższa przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 8. oblicz pole powierzchni całkowitej wiedząc że dana przekątna nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod
1
maturzysta:
Udowodnij, że wielomian W(x)=x
4
+x
3
+a
2
x−a
4
ma dokładnie dwa pierwiastki.
2
Piotrulek:
w pewnym ciągu arytmetycznym a
2
=7 natomiast a
5
=1. Wowczas a
10
wynosi
12
Ewelina:
:::rysunek::: Oblicz długosc odcinków k i l
0
gosc:
Czemu na tej stronce funkcja homograficzna jest oznaczona jako materiał ze studiów?
4
KK:
Dane są dwie liczby całkowite, których suma jest równa 8. Pierwsza z tych liczb, ich iloczyn oraz dwunastokrotność średniej arytmetycznej liczb zmniejszona o 3 tworzą ciąg geometryczny.
3
Michau:
Na ostrosłupie prawidłowym trójkątnym opisano stożek, a na stożku kulę. Wyznacz stosunek objętości kuli do objetości ostrosłupa, wiedząc, że kąt przy wierzchołku osiowego przekroju
6
Myślę, że tak...:
WYKRES FUNKCJI
do narysowania
Narysuj wykres funkcji y=|f(0,5x)−1| wiedząc, że f(x)=√x.
1
end:
CHEMIA
2
gucio:
wyznacz pierwiastki wielomianu W(x)=(9x
2
−4)(x
4
−1)(−x
2
+3x+1)
1
Kazik:
f(x)= (−1/3m−6) x2+2x+1 osiaga wartosc najmniejsza dla Jak to rozwiązać ? Trzeba obliczyć delete i sprawdź czy jest dodatnim czy ujemne coś takiego ?
1
ali93:
BARDZO PROSZE O POMOC!
2
Wojtek:
Mam problem z zadankiem
Rozwiąż równanie sin2x = 2cosx. Znajdź wszystkie rozwiązania tego równania spełniające warunek x
2
– 4x – 32 < 0
6
Malwina:
Trzywyrazowy ciąg (3−x, 4, 1−3x) jest ciągiem arytmetycznym wtedy i tylko wtedy, gdy: a) x=3 b) x=1 c) x=−1 d) x=−3 .. czy tu chodzi o to by podstawić za X dana liczbe w
2
okrzton:
bylbym wdzieczny za pomoc w rozwiazaniu takiej calki
2
Piotrulek:
a) podaj wzór funkcji kwadratowej, jeśli wiadomo, że f(0)=0 f(3)=0 f(−1)=4 b) naszkicuj wykres tej funkcji
4
Sandra:
Ile to jest?
3
Izzy Stradlin:
równania trygonometryczne prosze o pomoc bo takich przykładów to na oczy nigdy nie widziałem,,,co robić?
3
Michau:
:::rysunek::: Na kulach o promieniach długości r1, r2, stycznych zewnętrznie, opisano stożek. Oblicz pole
1
TOmek:
Rozwiąż nierówność dla x ∊ <−π,π>
:
1
martyna:
w urnie jest 5 kul białych i n czarnych. losujemy dwie kule. jakie moze byc n, aby
1
prawdopodobienstwo wylosowania dwoch kul białych było wieksze od
4
4
Łukasz:
Prosta o równaniu y = a ma dokładnie jeden punkt wspólny z wykresem funkcji kwadratowej f (x) = −x2 + 6x −10. Wynika stąd, że
3
Olcia:
Zbiorem rozwiązań nierówności x
2
> 0 jest ?
1
hghghghgh:
a) 54 x 5 = nie wiem jak to zrobic bo nie bylo mnie na lekcji...
0
frezo:
witam
mam takie pytanie otóż nauczyciel z fizyki zademonstrował nam dwa doświadczenia ze zwojnicą
1
XYZ:
Rozwiąż równanie x
3
+3x
2
−4x−12=0 Dochodze do takiego rozwiazania
2
kwad:
oblicz pole trójkąta którego dwa boki mają długości 12 i 15 a wysokość opuszczona na krótszy bok dzieli go na połowy
2
mogacz:
P(A)
Jakie jest prawdobpdobienstwo zdarzenia A, jesli
=5
P(A')
pomoze ktos lub naprowadzi na rozwiązanie?
1
Maja :
liczby 4, x, 100 są kolejnymi wyrazami pewnego ciągu arytmetycznego. Znajdz liczbę x oraz podaj wzór na n−ty wyraz tego ciągu
3
Artur:
sin
2
x=1+cos
2
x
1
kasiaszek:
−x
√
1−x
2
>0
8
Robert:
Oblicz wyraz pierwszy i różnicę r ciągu arytmetycznego (an), gdy: a
4
/a
6
=−1 i a
2
*a
8
=−1
9
ZAD:
1.Obliczyć podane całki po obszarach normalnych ograniczonych wskazanymi krzywymi ∫∫xy
2
dxdy, D : y = x, y = 2 − x
2
1
Madzia:
proszę pomóżcie
13
sara:
hejka pomóżcie mi zrobic zadanie
84zł wypłacono monetami 2 zł i 5 zł.Razem było 30 monet.Ile było monet dwuzłotowych a ile
1
pawel:
Czy można ułożyć równanie kwadratowe , dla którego: a) suma pierwiastków jest równa 7 , a ich iloczyn 3,
5
Paulina:
zadanie 1 punkt P=(−3,
1
8
) nalezy do wykresu funkcji okreslonej wzorem
3
mania192:
a)rozłóż wielomian W(x)=x
3
−x
2
−4x+4 na czynniki linniowe b)wyznacz pierwiastki wielomianu W(x)
1
ania:
Rozwiąż równanie: d)5x(x
2
+1)−(3x+1)
2
=−2x
2
−x−3
1
kuba:
Mógłby mi ktoś to sprawdzić? (logarytmy)
0
Oficyna:
Dane są punkty A( 0, −8
1
3
) i B ( 0, 2
1
3
) Wyznacz na prostej k: y = 3x+13 punkt C tak aby AC = BC. Dla wyznaczonego punktu C:
7
blogther:
:::rysunek::: mam do wyznaczenia wzor na pole stozka scietego
2
Eta:
Ejjj jeżeli będziesz zaśmiecać forum takimi banalnymi zadaniami
5
Tyna:
Wyznacz ciąg geometryczny jeżeli wiadomo, że różnica wyrazu 3 i 2 wynosi 16, a różnica podwojonego wyrazu 2 i 1 jest równa 34.
4
Moniaa:
√
1+4x
2
lim
x
→
−
∞
x
Jak to obliczyć? Mogłabym prosić pełne rozwiązanie?
6
morfeusz:
n
3
n
1
Co jest zbiorem rozwiązań
=
umie ktos? z lekkim wytlumaczeniem
4
Anula:
jeżeli długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego są w stosunku pierwiastek z 3:3 to jeden z kątów ma miarę. jak to obliczyć? oznaczyłam pierwiastek z 3x i 3x i dalej nic mi nie
2
ola:
2
log
3
63
Uzasadnij że liczba
jest kwadratem liczby całkowitej.
2
l
og
3
7
5
dipper:
Witam tak jak w temacie proszę o pomoc... Nie chodzi mi o gotowe rozwiązanie, tylko objaśnienie po kolei każdego kroku aż do
4
Papaja:
Pani Zofia wpłaciła do banku pieniądze na roczną lokatę. Oprocentowanie wynosiło 6,5% w skali roku. Po roku doliczono do wpłąconej kwoty 188,50 zł odsetek. Ile pieniedzy miała pani Zofia
0
Oficyna:
Wykaż, że jeśli α jest kątem ostrym oraz sinα <
1
2
to cos
2
α * tg
2
α − cos
2
α <
1
2
5
Tyna:
Oblicz pierwszy wyraz oraz różnicę ciągu arytmetycznego, jeżeli suma 4 początkowych wyrazów tego ciągu wynosi 12, a 6 początkowych 42.
0
ABC:
Liczba a spełnia równanie log
2
1
9
= −2a, a liczba b spełnia równanie log
2
4
3
= 2−b. Uzasadnij, że liczby a i b są równe.
1
XYZ:
Graniastosłup ma 10 wierzchołków. Liczba wszystkich krawędzi tego graniastosłupa jest równa?
13
RAAAX:
Zapisz w prostszej postaci
4
Papaja:
OK Sorki
To mógłby mi ktoś zrobić zadanie:
0
ali93:
zadania tekstowe POMOCY
4
K.:
Uzasadnij, że liczby 1 + log
2
24
5
Papaja:
FORUM ZA DYCHE
Nawet nie pomogą! pff
5
polek:
pomocy zadanie z parametrem
5
Saizou :
1200*1,2=1440 cena po podwyżce 90%z 1200=1080
1
Magda:
−8
2
3
jest równe −4 prawda ? gdyby −8 było w nawiasie to by było 4 tak ?
4
Moniaa:
Proszę o sprawdzenie:
0
Diana:
rozwiąż nierówność (3x −1)(x+2) większe równe (x−3)(2x−1)
0
ali93:
zadania tekstowe
POMOCY
1) Kartonowe pudełko zawierające pewną liczbę puszek farby kosztowało 480zl. Za tę samą cenę
0
gucio:
Prosze o sprawdzenie czy jest OK
W(x)=(2x
3
−3)
2
(6x
9
+1) W(x)=(4x
6
−12x
3
+9)(6x
9
+1) W(x)=24x
15
+4x6−72x
12
+12x
3
+54x
9
+9
0
Papaja:
?Po odparowaniu wody z 15% roztworu soli pozostało 21 g soli. Ile wody było w roztworze przed
1
Papaja:
Zmieszano 160 g wody z 40 g cukru. Stężenie procentowe otrzymanego roztworu wynosi 20%. DLACZEGO?
5
Robert:
Oblicz wyraz pierwszy i różnicę r ciągu arytmetycznego (a
n
), gdy: a) a
7
−a
3
=8 i a
2
*a
7
=75
0
Papaja:
Po odparowaniu wody z 15% roztworu soli pozostało 21 g soli. Ile wody było w roztworze przed jej odparowaniem?
2
piotr:
Na wykonanie szkieletu modelu czworościanu foremnego zużyto kawałek drutu o długości 24cm.Oblicz ile papieru potrzeba na oklejenie tego modelu?
0
Papaja:
Cena pewnego towaru wynosiła 1200zł. Cenę tę zwiększono o 20%. O ile procent należy zmniejszyć nową cenę, aby otrzymać cenę stanowiącą 90% początkowej ceny tego towaru?
2
Sylwia:
1
Rozwiąż nierówność sin
2
2x>
w przedziale <0;2π>
4
24
Moniaa:
8x
lim
x
→
5
=0,4
(x−5)
2
Czy to jest dobrze? Jeśli nie to proszę o wytłumaczenie.
4
ZAD:
1.Obliczyć całki podwójne po wskazanych prostokątach ∫∫e
2x−y
dxdy, gdzie R = [0, 1] × [−1, 0].
10
psik:
Mógłby mi ktoś troszkę objaśnić zadanie które jest tu rozwiązane?: http://matematyka.pisz.pl/strona/805.html . Wszystkie wyliczenia niewiadomych rozumiem, to proste,powiedzmy że wyliczenie objętości też niejako rozumiem, choć
3
Michau:
Na kulach o promieniach długości r
1
, r
2
, stycznych zewnętrznie, opisano stożek. Oblicz pole powierzchni bocznej stożka ściętego, którego podstawami są okręgi utworzone przez punkty
8
Betkaa:
:::rysunek::: zad8 Dana jest funkcja y=f(x) wykresem funkcji y=f(x+1) jest :
1
Maturzysta w potrzebie :D:
Punkty A=(−1, −2) i C=(3, 4) są przeciwległymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. Jeden z boków zawiera się w prostej AB o równaniu x−2y−3=0, a drugi w prostej BC o równaniu 3x+2y−17=0.
22
Co0lSt0ryBr0:
Zad 1.
1
bussiaa:
4
Puszek:
W trójkącie równoramiennym IACI = IABI i I∡CABI = 90 stopni. Na boku AC zaznaczono punkt D, taki że IADI : IDCI = 15 .Podaj z dokładnością do jednego stopnia miarę kąta DBA
3
Dudek:
Znaleźć ekstrema funkcji: z=x
2
−y
2
+x Jak rozwiązać takie zadanie?
0
Anne:
Mam problem z dwoma zadaniami. Wydaje mi się, że robię je dobrze, ale wyniki nie wychodzą jak powinny.
1
Maja :
8
2010
4
2012
* 2
2012
2
Diana:
proszę o pomoc mam do rozwiązania nierówność −
1
3
x
2
< x
5
Sławek.:
Ze zbioru liczb 1,2,3,4,5 losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby. Prawdopodobienstwo wylosowania dwoch liczb parzystych jest równe:
1
dexter:
jeśli α jest kątem ostrym i sinα=2
√
3
−3 to cosα jest równy?
4
Alex:
Uzasadnij, że dla dowolnych liczb dodatnich a i b, takich że a>b, zachodzi związek a√b>b√a
1
Madzia:
dany jest graniastoslup szesciokatny o wys. 10. Na podstawie tego graniastoslupa opisany jest okrag o promieniu 6cm. Oblicz pole calkowite i V graniastoslupa
6
Przemek:
Rzucamy trzy razy symetryczną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania: A) co najmniej raz nieparzystej liczby oczek
1
Piatnik:
Witam. Potrzebuje pomocy w tym zadaniu:
1
Jola:
a) Jeśli dla kąta ostregoα spełniona jest równość tgα=sin20º/sin70º, to: A= α∊<0º;30º> B=α∊<30º,45º> C=α∊<45º,60º> D=α∊<60º,90º>
3
somalijka:
zapisz wielomian w postaci uporządkowanej i podaj jego stopień W(x)=(2x3−3)2(6x9+1) proszę o rozwiązanie
2
Sohne:
Witam: Potrzebuje pomocy w tym zadaniu: Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym. Jego pole to 16√3. Oblicz objętość i pole powieszchni.
8
Keszta se:
Witam. Potrzebuje znaleźć średnice i wysokość prostokąta o wymiarach 2x3 obróconego wokół krótszego boku. (Walec)
12
Anula:
czemu 1/tgα to jest ctgα=cosα/sinα
0
rafal:
oblicz pole powierzchni i krawedz boczna ostroslupa ktory w podstawie ma trajkat rownoboczny. krawedz boczna jest nachylona do podst. pod katem 30 stopni wysokosc tego ostroslupa wynosi 4
0
rafal:
przekatna graniastoslupa pawidlowego szesciokatnego ma dl. 5 i pierwiastek z 21. oblicz dl. krawedzi podst. tegp graniastoslupa. WEdlug moich obliczen wyszlo mi, ze a=2 moglby ktos
19
Anna:
0
timo:
dla jakiej wartości parametru m prosta o równaniu y=x−m
2
+3 przechodzi przez punkt (4,3). należy tylko podstawić do tego równania X=4 i y=3 czy coś jeszcze?
11
Adam:
Wyznacz liczbę rozwiązań równania a
2
+||x+1|−1|=1 w zależności od parametru m.
3
Speed:
Wylicz miejsce zerowe funkcji (
1
2
)
x−3
−4
3
jagoda:
:::rysunek::: −1 −
√
5
podzielone na 2 − da się coś z tym zrobić, czy wynik ostateczny?
3
end:
CHEMIA
3
Betkaa:
zad5 Suma połowy niezerowej liczby rzeczywistej x i jej odwrotność jest równa?
2
gość:
pierwiastki równania 27x
3
+54x
2
+ax−10=0 tworzą ciąg arytmetyczny. Znajdź je.
1
Gloksa:
53. Stosunek długości przekątnych rombu, którego bok ma długość 8 cm, jest równy 4:3. Oblicz pole tego rombu.
archiwum 704,
703
,
702
,
701
,
700
,
699
,
698