Proszę o pomoc
Moniaa: Znajdź zbior punktów ciągłości funkcji f, gdy:
| | ⎧ | 3x−2 dla x≤0 | |
| f(x) = | ⎨ | 13x2+7x−2 dla 0<x≤6 |
|
| | ⎩ | 5x3−8x+9 dla x>6 | |
10 kwi 21:50
Moniaa: x
0=0, x
0=6 i czy cos jeszcze ?
nie wiem jak liczyć granice dla drugiej linijki ?
10 kwi 21:58
Moniaa: prosze o jakies wskazówki chociaż
10 kwi 22:12
Moniaa: Nikt nie wie ?
10 kwi 22:33
Jack:
tylko w tych punktach zbadaj ciągłość. W innych funkcja jest ciągła.
10 kwi 22:35
Moniaa:
lim
x→o− 3x−2=−2
lim
x→6+ 5x
3−8x+9=1041
lim
x→o+ 13x
2+7x−2=−2
lim
x→6− 13x
2+7x−2=508
Czyli funkcja nie jest ciagła w x
0=6, ale jest ciągła w x
0=−2

10 kwi 22:55
Ajtek: Jest ciągła w x0=0
Nie jest ciągła w x0=6
10 kwi 22:59
Moniaa: Ale dlaczego jest ciągła w x0=0 ? a nie w x0=−2 ?
10 kwi 23:01
Moniaa: O cholera, sorki. Juz wiem, wiem
10 kwi 23:02
Moniaa: Dzieki
10 kwi 23:02