prosze o pomoc w zadaniu
Wojtek: Mam problem z zadankiem

Rozwiąż równanie sin2x = 2cosx. Znajdź wszystkie rozwiązania tego
równania spełniające warunek x
2 – 4x – 32 < 0
21 mar 23:48
Bogdan:
x
2 − 4x − 32 < 0 ⇒ (x − 8)(x + 4) < 0 ⇒ x ∊ (−4, 8)
2sinx*cosx − 2cosx = 0 ⇒ 2cosx(sinx − 1) = 0
| | π | |
cosx = 0 ⇒ x = |
| + k*π i x ∊ (−4, 8) ⇒ |
| | 2 | |
| | π | | π | | 3π | | 5π | |
⇒ x ∊ {− |
| , |
| , |
| , |
| } |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
lub
| | π | | π | | 5π | |
sinx = 1 ⇒ x = |
| + k*2π i x ∊ (−4, 8) ⇒ x ∊ { |
| , |
| } |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | 3π | | 5π | |
Odp.: x ∊ {− |
| , |
| , |
| , |
| } |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
22 mar 00:14
kasia: jednego nie rozumiem, jak się ma pi/2 3pi/2 itd do tego ze ma byc to przedzial (−4,8) ? w
sensie czemu to akurat te liczby
10 kwi 21:02
Limo: Podstawiasz za k liczby całkowite np. 2
x=pi/2 +2pi=5pi/2 jak wiemy pi=3,14 więc po obliczeniu mamy wyni 7,85 co mieści się w
przedziale (−4,8). I w taki sam sposob podstawisz 1,−1 i szukasz innych rozwiązan
20 sty 20:26