Funkcja kwadratowa
geodeta: Wyznacz f(x+3) jeżeli f(x−2)=2x
2−4x+3.
Odpowiedź to: f(x+3)=2x
2+16x+33
Proszę o obliczenia, ponieważ nie wiem jak to obliczyć
11 kwi 14:56
anonim: nie ma podstawowego wzoru, typu f(x)=ax2+bx+c ?
11 kwi 15:20
geodeta: a jak z tego wzoru obliczyć
11 kwi 15:22
MQ: Sprowadzasz do postaci f(x−2)
2x2−4x+3=2x2−8x+8+4x−8+3=2(x2−4x+4)+4(x−2)+3=2(x−2)2+4(x−2)+3
czyli f(x−2)=2(x−2)2+4(x−2)+3
Teraz za (x−2) podstaw wszędzie (x+3), policz i powinno wyjść
11 kwi 15:31
geodeta: dzięki
11 kwi 15:44
pigor: ... no to może ...

np. tak : z założenia : f(x−2)=2x
2−4x+3 ⇒
f(x+3)= f(x−2+5)=2(x+5)
2−4(x+5)+3=2(x
2+10x+25)−4x−20+3=
2x2+16x+33 . ...
11 kwi 15:44
geodeta: pigor, także dzięki
11 kwi 15:47
MQ: @pigor 
−− nie ma to jak eleganckie proste podejście!
11 kwi 15:49
pigor: .. a dlaczego tak:

, bo f(x−2)=2x
2−4x+3 , to
niech x−2=t ⇒ x=t+2 , wtedy f(t)=2(t+2)
2−4(t+2)+3 , a stąd
f(x+3)= 2(x+3+2)
2−4(x+3+2)+3 =
2(x+5)2−4(x+5)+3 i dalej wiadomo. ...
11 kwi 15:51