POMOCY !!
krzysiek: 1.Wykonaj działania na wielomianach:W(x)*P(x),gdzie W(x)= 3x4 +2x²−3x+4 , P(x)=−3x²−2
2.Rozłóż wielomian W(x)=x³−x²−4x+4 na czynniki liniowe
Wyznacz pierwiastki wielomianu W(x)
Rozwiąż nierówność W(x)>0
10 kwi 20:45
krzysiek: Jeszcze raz proszę o pomoc.
11 kwi 08:14
Maciek: Jeśli chodzi o pierwsze to musisz je wymnożyć, każdy wyraz przez każdy
11 kwi 08:26
Maciek: W(x)P(x)=(3x4+2x2−3x+4)(−3x2−2)
11 kwi 08:27
Maciek: −9x6−6x4−6x4−4x2+9x3+6x−12x2−8
11 kwi 08:29
Maciek: i powinno wyjść −9x
6−12x
4+9x
3−16x
2+6x−8
11 kwi 08:30
Maciek: Zadanie 2.
W(x)= x3−x2−4x+4 = x2(x−1)−4(x−1)
11 kwi 08:32
Maciek: = (x2−4)(x−1)
11 kwi 08:32
Maciek: = (x−2)(x+2)(x−1)
11 kwi 08:32
Maciek: czyli pierwiastki to x= −2 \/ x= 1 \/ x= 2
11 kwi 08:34
krzysiek: Super, dzięki.
A jeśli chodzi o to:
− Wyznacz pierwiastki wielomianu W(x)
− Rozwiąż nierówność W(x)>0
11 kwi 08:37
Maciek: W(x)>0 ⇔ x∊(−2;1) \/ (2; +
∞) zaznaczasz na osi pierwiastki (miejsca otwarte, bo jest znak ">")
i rysujesz wężyk od prawej z góry idący przez pierwiastki, bez odbijania go
11 kwi 08:38
Maciek: wszystko jest
11 kwi 08:38
krzysiek: Dzięki serdeczne
11 kwi 08:39