trygonometria
asdf: Trygonometria
| | sinx | |
Ma ktoś zadania z trygonometrii? Udowodnij tożsamość, np. |
| = tgx itd.. |
| | cosx | |
10 kwi 21:00
Saizou :

zatem
cnu.
10 kwi 21:04
10 kwi 21:06
Ajtek:
Takie coś, nie tyle udowodnij co sprawdź

.
(tg
2x−sin
2x)*ctg
2x=sin
2x
10 kwi 21:09
asdf: | | sin2 | | cos2 | | sin2(1 − cos2) | | cos2 | |
( |
| − sin2) * |
| = |
| * |
| = |
| | cos2 | | sin2 | | cos2 | | sin2 | |
| sin4 | | cos2 | | sin4cos2 | |
| * |
| = |
| = sin2 |
| cos2 | | sin2 | | sin2cos2 | |
L = P
10 kwi 21:59
asdf: 1 − U{sin2cos2}{sin2 = 1 − cos2 = sin2
10 kwi 22:00
Ajtek: Chcesz coś jeszcze?
10 kwi 22:00
asdf: Dzięki za zadania
1 = tg * ctg
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | sin2cos2 | |
1 − |
| = 1 − cos2 = sin2 |
| | sin2 | |
10 kwi 22:01
asdf: no dawaj
10 kwi 22:01
Ajtek: | | sinx | | 1 | |
ctgx+ |
| = |
| |
| | 1+cosx | | sinx | |
10 kwi 22:03
Ajtek: Masz jeszcze jeden:
cos
4x+sin
4x=1−2sin
2xcos
2x
do zrobienia w pamięci

.
10 kwi 22:06
asdf: sin
2 = 1 − cos
2
| cos | | sin | | cos(1 + cos) | | sin2 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| sin | | 1 + cos | | sin(1+cos) | | sin(1 + cos) | |
| cos + cos2 + sin2 | | cos + 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| sin + sincos | | sin(1 + cos) | | sin | |
more more more
10 kwi 22:09
asdf: a2 + b2 = 1
(a2 + b2)2 − 2(ab)2 = a4 + b4
10 kwi 22:17
Ajtek: Jedna uwaga nie możesz pisać sin, cos itd. bez argumentu! To jest
WIELBŁĄD.
Nawet tutaj, gdzie wiemy o co chodzi, po prostu nabierasz złych nawyków i to moze się kiedyś
obrócić przeciw Tobie (pisałem z rozpędu).
Masz jeszcze jeden do zrobienia w pamięci

.
10 kwi 22:19
Ajtek: O już zrobiłeś

.
10 kwi 22:19
Ajtek: | sinx | | 1+cosx | | 2 | |
| + |
| = |
| |
| 1+cosx | | sinx | | sinx | |
10 kwi 22:20
asdf: Wiem, tak normalnie to z kątem pisze.
10 kwi 22:21
Ajtek: I też sie przyczepię do rozwiązania.
NIe zapisałeś co to jest a
2 i b
2 
.
a=1, b=2 a
2+b
2≠1 i tyle!
10 kwi 22:22
10 kwi 22:24
asdf: | sinα | | 1α + cosα | |
| + |
| = |
| 1α + cosα | | sinα | |
| | sin2α | | (1α + cosα)2 | |
|
| + |
| |
| | sinα(1α + cosα) | | sinα(1α + cosα) | |
| | sin2α + 1α + 2cosα + cos2α | |
= |
| |
| | sinα(1α + cosα) | |
| | 2α(1α + cosα) | | 2α | |
= U {2α + 2cosα}{sinα(1α + cosα)} = |
| = |
| |
| | sinα(1α + cosα) | | sinα | |
P.S. Starczy tyle alfów?
10 kwi 22:26
Ajtek: a skąd 1α
10 kwi 22:29
asdf: a tak można zapisać

?
| ctgy + tgy | | tgy(c + 1) | | tgy | |
| = |
| = |
| |
| ctgx + tgx | | tgx(c + 1) | | tgx | |
coś mi nie wychodzi
10 kwi 22:30
asdf: Tak z rozpędu mi sie te alfy wcisnęły

hehe
10 kwi 22:31
Ajtek: Kombinuj
10 kwi 22:32
Ajtek: Popadasz ze skrajności w skrajność

.
10 kwi 22:32
asdf: zapisa taki:
tgy(c + 1) można pisać?
10 kwi 22:32
Ajtek: co to jest c?
10 kwi 22:35
asdf: tgy(
c + 1) =
ctgy + tgy

10 kwi 22:36
Ajtek: 
, wg mnie nie
10 kwi 22:36
Ajtek: Zauważ, iż tam masz dwa rózne kąty x i y!
10 kwi 22:37
asdf: to źle
10 kwi 22:37
asdf: tgx = ctgy?
10 kwi 22:37
Ajtek: NIe pamiętam

.
10 kwi 22:39
10 kwi 22:42
Ajtek: No coś w ten deseń

, czyli tylko w Δ prostokątnym

.
10 kwi 22:44
asdf:
| tgx + tgy | | | |
| = |
| = 1 |
| ctgx + ctgy | | | |
1 = tgx * ctgx ⇔ tgx * tgy
10 kwi 22:44
asdf: właśnie o takie zadania mi chodziło, masz jeszcze?
10 kwi 22:46
Ajtek: Rozwiązanie jest trochę bardziej zawiłe, sam je próbuję ogarnąc

.
10 kwi 22:49
DSGN.: | 1+sin4x | | 1+tg2x | |
| = |
| sprawdz tożsamosc  |
| cos4x | | 1−tg2x | |
10 kwi 22:49
Malwina: własnie nad jednym kombinuje
wykaż że jeśli sinα <
12 , to cos
2 α * tg
2α − cos
2 α < −
12
z chęcia zobacze cale rozwiazanie

10 kwi 22:49
Ajtek: Ale to nie jest poprawne
10 kwi 22:49
krystek: a na jakiej podstawie tgx*tgy=1? Przy jakim zał?
10 kwi 22:50
asdf: @
DSGN
tylko nie bardzo rozumiem sin
4x, ja dopiero w trygonometrii zaczynam a nie bardzo rozumiem
to

@
Ajtek Moje rozwiązanie jest nie poprawne?

@
Malwina
Zaraz też pokombinuje
10 kwi 22:52
asdf: @krystek, ze wzorów: tg * ctg = 1, a wyżej napisałeś założenie, do niego robiłem
10 kwi 22:54
krystek: Ale tgx*ctgx=1 Pomijasz argumenty!
10 kwi 22:56
asdf: nie bardzo Ciebie rozumiem, zrobiłem zadanie, według mnie jest dobrze, możesz mi to bardziej
wytłumaczyć czego brakuje

?
10 kwi 22:57
Ajtek: Nie jest poprawne
10 kwi 22:57
krystek: sin4x=sin[2(2x)]=2sin2x*cos2x
10 kwi 22:57
DSGN.:
oraz
| tg2x−sin2x | |
| =tg4x |
| 1−tg2xcosx | |
oraz
sinx*(sinx*tgx+cosx)=tgx
na początek takie ciekawsze

chyba ze chcesz jeszcze łatwiejsze

to cos poszukam
10 kwi 22:57
Basiek: | | 1 | |
wzór tgx*ctgx=tgx* |
| =1 i x=  |
| | tgx | |
A Ty....
| | 1 | |
|
| ≠1 |
| | tg | |
10 kwi 22:59
DSGN.: Basiek reaktywacja starego nicku?
10 kwi 23:00
Ajtek: DSGN zbiorek Dróbka Szymański
10 kwi 23:02
DSGN.: 22:42 Krystek napisał założenia dla równosci
10 kwi 23:02
Basiek: Pewien ktoś mi kazał.

Przepraszam, że tak się... wtrącam. Po prostu nauka czeka.

Mam nadzieję, że obrazowo to
przedstawiłam, mi zawsze pomaga.
10 kwi 23:02
DSGN.: Ajtek nie

Andrzej Kiełbasa
10 kwi 23:03
Ajtek: Aha, bo ja właśnie z tego zbiorku jadę, a te dwa przykłady są w tym samym zadaniu co mój tutaj
podany
10 kwi 23:04
asdf: @Basiek
Twój post z 22:59 nie jest taki sam jak mój z 22:44. Nie dopisywałem kątów przy sin i
cos. Uważam, że to zadanie jest dobrze zrobione.
Mogę to poprawić, jeżeli mnie nie zrozumieliście.
10 kwi 23:07
DSGN.: Dróbka Szymański robiłem tylko logarytmy
10 kwi 23:08
Ajtek: Heh, ja podczas świątecznych porządków znalazłem wydanie z 1976 roku

.
10 kwi 23:09
Basiek: Łapię, aż do tego momentu:
1 = tgx * ctgx ⇔ tgx * tgy <− że niby co?
"Jeden jest równe tgx*ctgx wtedy i tylko wtedy, gdy tgx*tg
co?"
No i nie odnosiłam się nijak do 22:44, tylko troszkę później... , ale to już mniejsza.
10 kwi 23:11
krystek: I to wydanie IV −te?
10 kwi 23:11
Ajtek: Tak, dla klasy I i II L.O. Cena na okładce 16 zł
10 kwi 23:12
DSGN.: ja mam wydanie XX rok 96
10 kwi 23:13
asdf: tgx = ctgy
tgy = ctgx
1 = tgx * tgy = tgx * ctgx, tak o powinno być, może źle zinterpretowałem znak.
10 kwi 23:14
krystek: I okładka granatowa −pozdrawiam
@AjtekWprowadź asgf na własciwe tory myslenia!
10 kwi 23:14
Ajtek: Dokładnie, z jasnozielonym grafem na okładce.
Z tym wprowadzeniem na tory myślenia to dzisiaj bedzie problem, gdyż nie do końca łapię
podpowiedź w rozwiązaniu, zmęczenie daje znać o sobie

.
10 kwi 23:18
Basiek: Dobra, ze mną coś jest chyba już mocno nie tak.
tgy=ctgx?
A niby z jakiej okazji? To jest trójkąt prostokątny?
10 kwi 23:19
asdf: @Basiek
Nie chcę się kłócić, ale w podstawach programowych z matematyki podstawowej dla szkół
ponadgimnazjalnych w dziale trygonometria nie ma innych trójkątów jak prostokątne.
10 kwi 23:22
krystek: To wtedy x+y=90 .
A Ty chciałeś miec tożsamości . A to winno brzmiec : wykaz ,że tgx*ctgy=1
10 kwi 23:27
asdf: To może mi ktoś napisać rozwiązanie do tego zadania?
10 kwi 23:28
Eta:
| | 1−tg2x | |
1/ |
| = 1−2sin2x cos2x ≠0 |
| | 1+tg2x | |
mnożąc licznik i mianownik przez cos
2x
| | cos2x−sin2x | | 1−2sin2x | |
L= |
| = |
| = 1−2sin2x |
| | cos2x+sin2x | | 1 | |
L=P
10 kwi 23:28
Basiek: Ja właśnie... czegoś tu nie rozumiem.
Żeby tak rozwiązywać te tożsamości, musiałby być dopisek "W trójkącie prostokątnym, w którym
kąty ostre mają miary x i y zachodzi równość ... (tu tożsamość)...., udowodnij, że jest ona
prawdziwa"

Chyba.
10 kwi 23:29
Eta:
Dokładnie tak ...........
10 kwi 23:31
Ajtek: No włąśnie o to chodzi. W roku 1976 nie było ograniczeń typu x+y=90. Matma była na zupełnie
innym poziomie. Dla dzisiejszych maturzystów, nawet z rozszerzenia, poziom to kosmiczny
wręcz.
10 kwi 23:32
Basiek: Ech, ale jak już robimy takie porównania...
na wielu uczelniach technicznych przelicznik punktów z matury
geografia= matematyka.
Napisanie rozsz. geografii na 80% + to kwestia nauki 1,5−2 mies., no trzeba się obkuć, nie
przeczę. Napisanie tak matematyki....
No właśnie. Chyba większość porównań traci sens w szerszym zestawieniu
10 kwi 23:34
DSGN.: i tu sie
Basiek z Tb zgodzę moja kolezanka przeczytała dokładnie vademecum z geografii
i napisała własnie R na jakieś ponad 80(cos) a matematykę R gdzie tez solidnie sie uczy 12%
ale to jest ta połowa co odpada na 1 roku bo nie radzi sb z matmą
10 kwi 23:40