Rozwiąż 2x^4 3x^3 3x-2=0
piotr: Rozwiąż równanie:
2x4+3x3+3x−2=0
14 maj 15:17
kjhhjjk:
2x2+3x2+3x−2=0
14 maj 15:22
kjhhjjk:
14 maj 15:22
Wezyr:
x1=−2
x2=0,5
14 maj 15:25
piotr: a skąd takie coś wziąłeś?
14 maj 15:26
Wezyr: Teraz muszę wyjść, jak wrócę to napiszę.
14 maj 15:26
greto: √258*Ω+δ56∑=−2
14 maj 17:54
Wezyr: Proste:
2x4−2+3x3+3x=2(x4−1)+3x(x2+1)=(x2+1)(2(x2−1)+3x)=(x2+1)(2x2+3x−2)=0.
1. dla każdego x∊R x2+1>0
2. drugi składnik to jest trójmian kwadratowy, liczysz deltę i wyjdą Ci dwa pierwiastki:
x1=−2 i x2=0,5
14 maj 18:10
marla: w(−2)=0
(2x4+3x3+3x−2) : (x+2)
wyjdzie cos takiego
(2x3−x2+2x−1)* (x+2)
2x3−x2+2x−1=0 x+2=0
x2(2x−1)+(2x−1)=0 x=−2
(x2+1)(2x−1)=0
x2+1=0 (2x−1)=0
x2=−1 sprzeczne x=0,5
odp. x=0,5 x=−2
14 maj 18:49
14 maj 18:51
Wezyr: Marlu ale jak znalazłaś to że x=−2?
14 maj 18:54
marla: twierdzenie Bezout

bardzo łatwo to się liczy
wiesz na początku sprawdzałam dla 1,−1,2 i −2 w końcu wyszło

he nie wiem jak Ci to inaczej
napisać
14 maj 18:58
Wezyr: Rozumiem, ale jest to metoda trochę losowa, trafię albo nie.
14 maj 19:02
marla: ale spróbować zawsze można jak innego pomysłu się nie ma
14 maj 19:06
Wezyr: Masz 100% racji.
14 maj 19:12
Eta:
Można też tak

2x
4 +3x
3 +3x −2= ( 2x
4 − 2) + ( 3x
3 +3x)=
= 2( x
4 − 1) + 3x( x
2 +1) = 2( x
2 −1)(x
2 +1) +3x( x
2 +1)=
= ( x
2 +1) [2( x
2 −1) +3x]= (x
2+1)( 2x
2 +3x −2)
dla x
2 +1 −−− brak rozw. rzeczywistych
więc dla drugiego czynnika:
liczymy deltę Δ= 25
√Δ= 5
x = 12 v x = −2
14 maj 19:23
Wezyr: Eta w poście z godz.18.10 jest to samo tylko z pominięciem szczegółów.
14 maj 19:34
Łukasz rozwiazanie gg 9931292: 2x3−3x2−3x+2=0
15 lut 18:46
Anita: 2x4+3x3+3x−2=0
19 lut 15:34
Anita: czy liczba 1+√5 jest pierwiastkiem wielomianu w(x)=−x3+x2−(1+√5)x
19 lut 15:42
kinderek ;): 3(x−2)−0,5(x−10)=−6 pomocy rozwiążecie

)))
11 kwi 14:17
Gosia: (2−x)(4+2x+x2)
(2x−1)3
(x+1)4
czy może mi ktoś pomóc z tymi zadaniami?
Muszę mieć to na jutro:(
9 sty 22:07
Myka: 3 (x+1)=3x+1 czy wyjdzie 0=4
23 maj 18:04
6latek : 0=−2
23 maj 18:27
dawid : 3x²=0
wie ktoś jak to zrobić proszę
19 paź 17:18
Adamm: 3x2=0
x2=0
x=0
19 paź 17:21