rozwiąż nierówność
Diana: proszę o pomoc
mam do rozwiązania nierówność − 13 x2 < x
robiłam to zadanie ale mi nie wychodziło
po przeniesieni bd to wql tak:
− 13x2 − x < 0
potem wyznaczałam sb a,b,c
a=−13 b= −1 c=0
i liczę delte z wzoru delta=b2−4ac
delta wychodzi mi 1 i potem powinnam liczyć x1 i x2 ze wzorów
x1 = −b − √detla2a x2= −b + √delta2a
ale w odpowiedziach mam że x wynosi −3 i 0 wiec delta nie może równać się 1
jeśli ktoś może niech mi to rozwiąże bo ja już nie wiem gdzie mam błąd....
10 kwi 17:14
Alkain: Takie równania łatwiej jest rozwiązywać w taki sposób (wyciągasz x przed nawias)
Miejsca zerowe 0 i −3
Ramiona paraboli w dół wartości mniejsze od (−
∞,−3)u(0,
∞)
10 kwi 17:17
Diana: aha

dziękuje
10 kwi 17:19