Ciągi. Proszę o pomoc
gość: pierwiastki równania 27x3+54x2+ax−10=0 tworzą ciąg arytmetyczny. Znajdź je.
10 kwi 15:20
Eta:
x
1,x
2,x
3 −−−− tworzą ciąg arytmetyczny
Ze wzorów Viete
'a dla równania stopnia trzeciego
ax
3+bx
2+cx+d=0
| | −54 | |
to: x1+x2+x3= |
| = −2 oraz z def. ciągu arytm. 2x2= x1+x3 |
| | 27 | |
| | 2 | |
otrzymujemy: 2x2+x2= −2 ⇒ x2= − |
| |
| | 3 | |
| | 2 | |
zatem: z warunku W(− |
| )=0 wyznaczysz "a" ... ( a= 9) |
| | 3 | |
dokończ................
10 kwi 15:42
gość: dzięki
10 kwi 16:22