Proszę, sprawdź prostą granicę.
Moniaa:
Czy to jest dobrze? Jeśli nie to proszę o wytłumaczenie.
10 kwi 16:19
10 kwi 16:44
Moniaa: Ok, zobaczyłam. Dalej nie wiem co mam zrobić.
10 kwi 16:56
Moniaa: Jaki powinien byc wynik? +∞ czy −∞ ?
10 kwi 17:11
Alkain: Gdy dąży do 5 to zdecydowanie plus
10 kwi 17:12
Moniaa: A jakby dązyło do −5 to wtedy −∞ ?
10 kwi 17:16
10 kwi 17:17
Alkain: Gdyby dążyła do −5 to granica wtedy jest łatwa do policzenia.
U{8*(−5)}{((−5)−5)
2=
10 kwi 17:19
Alkain: Mały błąd mi się wkradł nie domknąłem ułamka, ale mam nadzieję, że wszystko widać
10 kwi 17:20
Moniaa: AAaa no tak
| | 40 | |
a tam jak dąży do 5 to wychodzi |
| = + ∞ taaak ?  |
| | 0 | |
10 kwi 17:21
Jack:
10 kwi 17:24
Alkain: Tego tak nie możesz zbytnio liczyć z drugiej strony biorąc tak na "chłopski rozum"
ten x→5 nigdy nie osiąga piątki
Więc w rzeczywistości mamy takie coś
| 8*≈5 | | ≈40(max) | |
| = |
| |
| (≈5−5)2 | | (0,00....01)2 | |
I w czymś takim już widać, że to
∞, ale powtarzam nie powinno się tak tego liczyć to tak tylko
w razie sprawdzenia gdyby naszła Ciebie chwila zwątpienia
10 kwi 17:26
Moniaa: Ja umiem tak

a jak inaczej czyli NIE na chłopski rozum ?
10 kwi 17:28
10 kwi 17:32
10 kwi 17:35
Moniaa: hehee, no dzieki!

to, że nie jest nieoznaczony to wiem.
i tu własnie nie wiem czy mogę zostawić to tak czy napisać, że +
∞
ale jak nie wiesz ... i tak dzieki

Może ktos inny pomoże ?
10 kwi 17:36
Krzysiek: | | liczba(np. dodatnia) | |
jeżeli mamy |
| to nie wiemy czy jest to + czy − ∞ |
| | 0 | |
musimy sobie narysować wykres mianownika i sprawdzić czy do tej granicy zmierzamy po
wartościach dodatnich czy po ujemnych, w tym przypadku zarówno z prawej jak i z lewej
zmierzamy po dodatnich więc mamy:
10 kwi 17:40
Jack:
+∞. To dobry wynik
10 kwi 17:41
Moniaa: Dzięki Krzyś

tego mi brakowało Pamiętałam, ze cos z wykresem, ale nie pamietalam co

W koncu sie rozwiązło !
10 kwi 17:42
Moniaa: A tu
tak ?
10 kwi 17:45
Alkain: Nie −
∞
10 kwi 17:47
Moniaa: dlatego, bo jak narysuje sobie wykres to od lewej beda minusy a od prawej plusy, a plus i minus
to minus ?
10 kwi 17:50
Krzysiek: Zarówno Ty Moniaa jak i Alkain macie po części rację

x→4
− wtedy mamy −
∞ (zmierzamy po ujemnych a w liczniku mamy liczbę dodatnią)
x→4
+ wtedy +
∞ zmierzamy po dodatnich
więc granica x→4 nie istnieje (granice jednostronne są różne)
10 kwi 17:53
Alkain: Aha...

I już wiem coś nowego dzięki Krzysiek
10 kwi 18:03
Moniaa: Ok, dzieki bardzo
10 kwi 18:08