zbiory
geodeta: Wskaż zbiór A, dla którego funkcja f(x)=−0,5(x+4)(x−6) nie przyjmuje wartości nieujemnych
A (−4,6)
B) (−
∞,−4)U(6,
∞)
C) <−4,6>
D) (−
∞,−4>U<6,
∞)
Proszę uzasadnić dlaczego ten a nie inny
11 kwi 14:35
asdf: | | 1 | |
a − określa współczynnik kierunkowy, w tym przypadku a = − |
| , więc ramiona w dół, wartości |
| | 2 | |
"nieujemne" to poprostu ≥0

Miejsca zerowe to:
x
1 = −4
x
2 = 6
Odpowiedź już masz na tacy

, narysuj sobie ten wykres i będzie wszystko widac
11 kwi 14:39
geodeta: a skąd wiesz, ile wynosi x
1 i x
2 
Obliczyłeś deltę
11 kwi 14:45
geodeta: Już wiem, to jest postać iloczynowa

dzięki za pomoc z tym zadaniem
11 kwi 14:47