Oblicz wyraz pierwszy i różnicę r ciągu arytmetycznego (a_n), gdy:
Robert: Oblicz wyraz pierwszy i różnicę r ciągu arytmetycznego (an), gdy:
a) a7−a3=8 i a2*a7=75
b) a4/a6=−1 i a2*a8=−1
10 kwi 16:20
Robert: Pomoże ktoś :<?
10 kwi 16:35
asdf: a
7 − a
3 = 8
a
1 + 6r − (a
1 + 2r) = 8
a
1 + 6r − a
1 − 2r = 8
4r = 8
r = 2
(a
1+r)*(a
1 + 6r) = 75
(a
1 + 2)(a
1 + 12) = 75
a
12 + 12
1a + 2a
1 + 24 = 75
a
2 + 14a − 51 = 0
Δ = 400
√Δ = 20
a
1 = 3 lub a
1 = −17
r = 2
Mi tak wychodzi, podstawiłem i działa
10 kwi 16:50
Robert: a do tego 2?
10 kwi 17:25
Robert: :<<?
10 kwi 17:58
Robert: Błagam o pomoc z przykładem b)
10 kwi 18:22