trygonometria prosze o pomoc w rozwiazaniu
Piotrulek: | | sinα+cosα | |
Wiedząc, że tgα=5 i α jest kątem ostrym oblicz wartość wyrażenia ( |
| )−1 |
| | cosα−sinα | |
10 kwi 22:06
Ajtek:
{tgx=5
| | sinx | |
5= |
| ⇒ sinx=5cosx
|
| | cosx | |
{sinx=5cosx (1)
{sin
2x+cos
2x=1 wylicz cosx, następnie z (1) sinx.
Następnie policz wartość wyrażenia, które podałeś.
10 kwi 22:11
Mila: Inny sposób podałam Maji − zobacz.
10 kwi 22:47
Ajtek: No tak, można jeszcze podzielić licznik i mianownik przez cosx

.
10 kwi 22:53