matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kombinatoryka
morfeusz:
n
3
n
1
Co jest zbiorem rozwiązań
=
umie ktos? z lekkim wytlumaczeniem
10 kwi 18:59
Święty:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1014.html
10 kwi 19:00
morfeusz:
ale co z tym n?
10 kwi 19:03
Basiek:
Rozwiązuję str. prawą, bo krótsza:
n!
n
={(n−1)!*n}{(n−1)!*1}=
=n
(n−1)!*1!
1
n
1
3
1
5
1
Oczywiście jest twierdzenie mówiące o tym, że
=n, czyli
=3,
=5,
11111
1
=11111
Lewą za to ROZPISAĆ MUSISZ
10 kwi 19:07
Basiek:
(n−1)!*n
tam w środku, gdzie wyszło takie brzydkie:
(n−1)!*1
10 kwi 19:08
Eta:
n=4
10 kwi 19:10
Eta:
4
3
4
1
=
=4
10 kwi 19:11