proszę o pomoc
maturzysta: Udowodnij,że dla dowolnego trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych długości a i b oraz
przeciwprostokątnej długości c:
| | a+b−c | |
a) promień okręgu wpisanego w ten trójkąt wyraża się wzorem r= |
| |
| | 2 | |
b) suma średnic okręgu wpisanego i opisanego na tym trójkącie jest równa sumie długości jego
przyprostokątnych
c)wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego jest średnią geometryczną długości
odcinków, na jakie ta wysokość podzieliła przeciwprostokątną
d) suma kwadratów sinusów miar wszystkich kątów wewnętrznych tego trójkąta jest równa 2
10 kwi 20:30
Eta:
maturzysto nie czekaj na gotowce ( to łatwe dowody )
Poszukaj w postach! Było 1000 razy
10 kwi 20:56
Eta:

1/
| | a+b−c | |
c=a−r+b−r ⇒ 2r=a+b−c r= |
| |
| | 2 | |
2r=a+b−2R ⇒ 2r+2R=a+b
10 kwi 21:11
Eta:

c)
ΔCDB ~ ΔCDA to:
10 kwi 21:15
Eta:
d) udowodnij samodzielnie
sin2α+sin2β+ sin290o= ..........
10 kwi 21:17
maturzysta: Nie wiem jak udowodnić to d.
10 kwi 21:40
Eta:
Ejjj

sinβ= cosα sin90
o=1
sin
2α+cos
2α+sin
290
o= 1+1= ? ( wiesz ile jest 1+1 ?
10 kwi 21:45
maturzysta: Rzeczywiście proste, ale samemu cieżko wpaść. Dzięki wielkie.
10 kwi 21:55
Eta:
10 kwi 21:59