logarytmy
ola: | | 2 log3 63 | |
Uzasadnij że liczba |
| jest kwadratem liczby całkowitej. |
| | 2log3 7 | |
| | 2 log3 63 | |
Zaczęłam tak ale nie wiem co dalej |
| = 2 log3 56 |
| | 2log3 7 | |
10 kwi 16:32
hwdtel i Zen64 : Z tym kwadratem to poprostu oszustwo:
ta liczba jest równa 2,129150068,bez owijania w bawełnę,z dobrym kalkulatorem
10 kwi 17:19
ola: serio się nie da? to ja nie wiem już nic:(
10 kwi 19:03
ewkaaa: to się skróci wyjdzie (2*9):(2*1)=9
32=9 a więc jest to kwadrat liczby całkowitej
30 wrz 14:05
ja: a mozna prosic o pelne rozwiazanie tego ?
15 cze 17:03
nick: rozwiazanie 2log3(63/7) = 2 log3 9= 2 log3 32= 22log33= 22
15 cze 17:11
Eta:
a= 2
log363−log37= 2
log39= 2
2
15 cze 19:09