Ewelina:

Oblicz długosc odcinków k i l
10 kwi 21:18
Ajtek:
k=5√3
l=5√6
10 kwi 21:26
emagnuski: Rozumiem że w prawym dolnym rogu jest 90 stopni.
sin30 = 5k
k = 5sin30
k = 5/1/2 = 5*21 = 10
Bok na dole jest równy k, ponieważ jest to trójkąt równoboczny
Z tw. Pitagorasa:
l2 = k2 + k2
l2 = 102 + 102
l2 = 100 + 100
l = √200 = 2√50
10 kwi 21:26
emagnuski: Ahh, no tak, pomyliłem się, wziąłem sinus zamiast tangensa, więc jeżeli chcesz pełne
rozwiązanie to posłuż się moim schematem, tylko zamiast sin wstaw tg.
10 kwi 21:28
Ajtek: emagnuski co Ty piszesz za głupoty piszesz
10 kwi 21:29
Ewelina: a mozna bez sinusów i cosinusów i tych innych?
10 kwi 21:29
Ajtek: No właśnie

.
10 kwi 21:29
Ajtek: Można, z własności Δ prostokątnego o kątach ostrych 30o i 60o, oraz z własności Δ
prostokątnego równoramiennego.
10 kwi 21:30
Ewelina: ja w szkole nie mam tangesów i tych innych i nie rozumiem w ogole tego
10 kwi 21:30
Ajtek: To jest zadanie na poziomie 2−3 klasa gimnazjium.
10 kwi 21:31
Ewelina: no to jak to rozwiazac?
10 kwi 21:34
10 kwi 21:39
10 kwi 21:43