Ciąg arytmetyczny
Malwina: Trzywyrazowy ciąg (3−x, 4, 1−3x) jest ciągiem arytmetycznym wtedy i tylko wtedy, gdy:
a) x=3 b) x=1 c) x=−1 d) x=−3 .. czy tu chodzi o to by podstawić za X dana liczbe w
odpowiedziach czy jak ? proszę o odpowiedź i wytłumaczenie jakiekolwiek
10 kwi 20:40
Eta:
a,b,c −−−tworzą ciąg arytm. ⇒ 2b=a+c
i otrzymujesz: 2*4=3−x+1−3x
x=...............
10 kwi 20:42
Malwina: ale za x mam podstawić liczby z odpowiedzi ? jeśli jest 3x to przy podstawieniu liczby 1
będzie 31 ? Ze mnie humanista niż ścisłowiec
10 kwi 20:46
Malwina: czy x= 1 ?
10 kwi 20:49
asdf: x = −1
10 kwi 20:50
Malwina: dziękuje za odpowiedź
10 kwi 20:54
Eta:
10 kwi 20:54