matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wycinek
migotka:
W wycinek koła o promieniu =R i kącie środkowym α wpisano okrąg. −wyznacz r okręgu −wyznacz α dla którego r =1/3 R Z góry dziękuję.
10 kwi 22:21
Aga1.:
IOSI=R−r
α
kąt OSD=
2
W trójkącie ODS
α
r
sin
=
2
R−r
α
α
r=Rsin
−rsin
2
2
α
Rsin
2
r=
α
1+sin
2
b) r=1/3R
R
α
Rsin
2
=
3
α
1+sin
2
po rozwiązaniu mamy
α
1
sin
=
2
2
α
=30
0
2
α=60
0
..
11 kwi 10:08