pomocy funkcja f okreslona jest wzoreem
marta: pomocy funkcja f okreslona jest wzoreem
f(x)=−2(x+3)2−5.Wskaż równanie prostej która jest osią symetrii paraboli będącej wykresem
funkcji f.
a)x=3 b)=5 c)=−3 d)x=−5
11 kwi 13:07
krystek: x=−3
11 kwi 13:10
marta: wyszło mi (x)=−2x2−12x−23 Δ=−40 p=−3 q=−5
11 kwi 13:12
marta: krystek ale dlaczego −3 co z ta osią symetrii nie rozumię nie było mnie na tej lekcji jeżeli
możesz wytłumaczyc byłabym wdzieczna
11 kwi 13:14
Ajtek: Po co liczyć Δ, skoro współrzędne wierzchołka odczytujesz z postaci, którą masz podaną. Osią
symetrii paraboli jest prosta zawierająca x wierzchołka.
11 kwi 13:15
Ajtek: Tutaj masz co nieco na ten temat
69
11 kwi 13:17
marta: dzięki
11 kwi 13:18
krystek:
11 kwi 13:20
marta: krystek a czy ta parabola nie powinna byc z drugiej strony przecisz q=−5
11 kwi 13:39
marta: −(−40):−8=−5
11 kwi 13:40
marta: q=−(−40):−8=−5
czy sie myle ?
11 kwi 13:44
krystek: To nie jest rys do zadania , tylko wskazane oś symetrii paraboli
11 kwi 13:45
Ajtek: Tak ramiona powinny być w dół skierowane. W tym rysunku chodziło o to, aby pokazać to co ja
napisałem wcześniej, odnośnie osi symetrii paraboli.
11 kwi 13:45
marta: ok serdeczne dzieki w dół i z drugiej strony czy tak
11 kwi 13:47
Ajtek: Tak

.
11 kwi 13:48
marta: Ajtek:jeszcze pytanko z obliczeń wychodzi p=−3 q=−5 a powinno być widać okiem znaki przeciwne
p=−3 q=5 to gdzie jast błąd ?
11 kwi 13:58
marta: czy −5 sie nie zmienia ?
11 kwi 14:00
Ajtek: Nie ma błędu.
postać kanoniczna: y=a(x−p)2+q p=−3, q=−5 zatem:
y=a(x−(−3))2+(−5) ⇒ y=a(x+3)2−5 i a=−2.
11 kwi 14:01
marta: teraz już wszystko zrozumiałam serdeczne dzięki
11 kwi 14:02
Ajtek:
11 kwi 14:03