Błagaaaaaam pomocy!
Maturzystka: Ze zbioru cyfr 1−9 losujemy kolejno trzy razy po jednej cyfrze bez zwracania i zapisujemy
wylosowane cyfry w kolejności losowania, otrzymujemy liczbę trzycyfrową. Oblicz
prawdopodobieństwo otrzymania liczby:
a) podzielnej przez 5
b) parzystej
c) mniejszej od 537
d) większej od 463
Proszę o dokładne rozpisane bo jestem ciemna z tego tematu :<
10 kwi 22:27
Mila:
Ω=9*8*7=
a) A− liczba podzielna przez 5 (czyli − cyfra jedności 5)
(x,x,5) czyli mamy 8*7 możliwości
|A|=8*7
Podobnie spróbuj zrobic następne.
10 kwi 22:59
Maturzystka: A możesz mi doradzić od czego zacząć w podpunkcie c i d? Bo z tym mam teraz kłopot.
10 kwi 23:03
Mila: c) pasują wszystkie liczby, które mają cyfrę setek:1lub 2 lub 3 lub 4
czyli 4*8*7=
Z 5:
(51x ) będzie tylko 7 liczb
(52x) będzie tez 7 liczb
531,532,534,536
policz
d) wszystkie z cyfrą setek:5 lub 6l ub 7 lub 8 lub 9
z cyfrą setek 4 policz podobnie jak wyżej
465, ...
10 kwi 23:13