stozek
blogther:

mam do wyznaczenia wzor na pole stozka scietego
V − objestosc stozka scietego
V
c − objetosc duzego stozka
V
s − objetosc małego stozka
V = V
c − V
s
V =
13πR
2*h −
13πr
2*d
d wyznaczam z podobienstwa trojkatów
hR =
dr ⇒ d =
h*rR
V =
13πR
2*h −
13πr
2*
h*rR
V =
13π*h(R
2 −
r3R)
| | R3 − r3 | |
V = 13π*h( |
| ) mozna jeszcze rozpisac
|
| | R | |
V =
13π*h(
(R − r)(R2 + Rr + r2)R)
a w tablicach matematycznch znalazłem taki wzor
V =
13π*h(R
2 + Rr + r
2)
gdzie popełniłem bład?
10 kwi 17:34
blogther: prosze o pomoc
10 kwi 17:47
blogther: nie na pole tylko objetośc
10 kwi 17:52
blogther: Eta pomozesz?
10 kwi 18:02
rumpek:

z podobieństwa tego czerwonego trójkąta to tego dużego niebieskiego
H(R − r) = hR / : (R − r)
H = ...
I otrzymasz to co chcesz
10 kwi 18:20
blogther: a tak jak ja robie to zle jest
10 kwi 18:23
blogther: czy sposob w jaki a to rozwiazałem jest dobry?
10 kwi 18:49
blogther: wypowie sie ktos?
10 kwi 19:27