?
Anula: czemu 1/tgα to jest ctgα=cosα/sinα
10 kwi 14:46
Maciek: tg jest odwrotną funkcją do ctg
10 kwi 14:47
10 kwi 14:48
MQ: A definicji:
Patrz tu:
397
10 kwi 14:48
Anula: no jest odwrotną funkcją do ctg ale ja tego nie widze tgα/1 ? to to jest tgα nie czaje
10 kwi 14:51
Mila: Maciek! Przeczytaj definicję funkcji odwrotnej.
10 kwi 15:29
Mila: Anula narysuj trójkąt prostokątny i oblicz tangens i cotangens jednego z kątów ostrych.
Wszystko zrozumiesz.
10 kwi 15:32
asdf: −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | sin | | | | z | | x | | z | |
tg = |
| = |
| = |
| * |
| = [ |
|
|
| | cos | | | | x | | y | | y | |
| | cos | | | | y | | x | | y | |
ctg = |
| = |
| = |
| * |
| = |
|
|
| | sin | | | | x | | z | | z | |
L = P
teraz rozumiesz?
10 kwi 15:40
asdf:
10 kwi 15:43
Mila: asdf − nie piszemy funkcji tryg. bez kąta, tgα ale nie tg
10 kwi 16:02
asdf: Mila wiem, w rzeczywistości piszę, ale nie chce mi się ciągle klikać tego α. Chociaż też nie
pomyślałem, bo mogłem za α wstawić x..
10 kwi 16:41
Mila: Napisałam, abyś na maturze o tym pamiętał.
10 kwi 16:47
asdf: P.S
NIE zaznaczenie kąta i liczenie dalej jest brane za 0 pkt tak samo
10 kwi 16:57