matematykaszkolna.pl
stereometria psik: Mógłby mi ktoś troszkę objaśnić zadanie które jest tu rozwiązane?: https://matematykaszkolna.pl/strona/805.html . Wszystkie wyliczenia niewiadomych rozumiem, to proste,powiedzmy że wyliczenie objętości też niejako rozumiem, choć nie do końca. Ale skąd to pole całkowite? Mógłby mi to ktoś tak jaśniej wyjaśnić? Nie wiem może jestem głupi i tego nie widzę :<
10 kwi 17:44
emagnuski: No jesteś głupi, ale na to już nic nie zrobimy.
10 kwi 17:47
psik: Nie musisz komentować i wcale nie pomogłeś mi.
10 kwi 17:49
emagnuski: Myślę, jak wymyśle to pomogę. emotka
10 kwi 17:50
krystek: Zwróć uwagę ,ze jest to stożek z wydrążonym "od spodu"stożkiem
10 kwi 17:52
emagnuski: Piotrku, ale tu nie ma czego rozumieć, przecież to oczywiste. Podstawą górnej bryły jest "ściana" boczna dolnej bryły.
10 kwi 17:52
psik: No tak, to mi wyjaśnia różnicę objętości tych stożków, ale nadal nie widzę skąd suma pól bocznych. Prawdopodobnie zobaczyłbym to jakbym sobie rozrysował osobno Pole podstawy Pole boczne 1 i Pole boczne 2 na kartce ale nie umiem emotka It's just too much
10 kwi 17:57
krystek: Powierzchnie Boczna zewnętrznego stożka ( górnego )+ powierzchnia boczna wewnętrznego
10 kwi 18:00
psik: Okej już jasne, dzięki emotka
10 kwi 18:02
emagnuski: rysunekTo jest podobna sytuacja do obwodu powyższego ADBC
10 kwi 18:03
psik: Po prostu nie wiedziałem jak na tę bryłę patrzeć a to przecież nie jest stożek bo tak jak Emil napisał podstawę bryły jest pole boczne dolnego stożka .
10 kwi 18:05