proszę o pomoc
Betkaa: zad5
Suma połowy niezerowej liczby rzeczywistej x i jej odwrotność jest równa?
x − liczba
1
−−− połowa liczby
2x
1
−−− odwrotność liczby
x
1 1
−−− + −−−−−− suma połowy niezerowej liczby rzeczywistej x i jej odwrotności
2 x x
i dalej nie mam pojęcia jak mam to zrobić
zad 3
wartość wyrażenia log2 8
−−−−−−−−−− =
log2√8
zad4.
wartość liczbowa wyrażenia 3
−−−−−− dla x= √2 jest równa
2−x
zad8
Dana jest funkcja y=f(x)
wykresem funkcji y=f(x+1) jest :
zad 14
prosta równoległa do prostej y=−2x+3 i przechodząca przez punkt {=(1,2) ma równanie
zad16
równanie okręgu o środku S=(1,2) przechodzącego przez punkt A=(3,3) ma postać:
zad 18
sciana boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy długości a=6cm tworzy z
płaszczyzną podstawy kat Alfa =60 stopni wysokośc ostrosłupa ma długośc?
10 kwi 16:04
emagnuski: Ad. zad. 3
logaxb = b*logax
A więc przekształcamy licznik:
log28 = log2(√8)2 = 2*log2√8
Wtedy logarytm z licznika skraca się w tym z mianownika i mamy wynik 2.
10 kwi 16:16
10 kwi 16:19
emagnuski: W zad. 4 chodzi chyba tylko o usunięcie niewymierności z mianownika:
Po podstawieniu
32−√2 = 3(2+√2) / (2−√2)(2+√2) = (6+3√2) / (4−2) = (6+3√2)/2 = 6+3√22
Możesz ewentualnie zapisać wynik tak: 3+1,5√2, ale chyba gorzej wygląda.
10 kwi 16:23