Kombinatoryka
Godzio: Ze zbioru liczb {1,2,3,4,...,11,} losujemy jednocześnie trzy. Ile jest możliwości wyników
losowania, tak aby:
d) Iloczyn wylosowanych liczb był podzielny przez 10,
Ja to sobie rozpisałem tak:
| | | | | | | |
{2,4,6,8} + {5} ⇒ | * | * | = 32 |
| | | | |
25 + 32 = 57
No i nie wychodzi
15 sty 15:45
Trivial: A co jeśli wylosujemy 5 i dwie parzyste?
15 sty 15:57
Godzio: A to nie jest już uwzględnione ?
losuje 5 − 1 sposób
losuje 1 z 4 parzystych − 4 sposoby
Z tych które zostały (odrzucam 5,10 i jedną parzystą) losuję jedną
11 − 3 = 8 ⇒ losuję 1 z 8 − 8 sposobów
15 sty 15:59
marta: a jaka powinna byc odpowiedz

mi wychodzi 20 do podpunktu a
15 sty 16:03
marta: a tu jeden ejst tylko
15 sty 16:04
Trivial:
Ja bym zrobił tak:
| | | | |
{10} + 2 * anything else ⇒ | = 45 |
| | |
| | | | | |
{2, 4, 6, 8} + {5} + anything else, but 10 ⇒ | = 20 |
| | |
| | | | |
2 * {2, 4, 6, 8} + {5} ⇒ | = 12 |
| | |
suma: 45 + 20 + 12 = 77.
Ja rozbiłem na dwa, ty nie.
15 sty 16:05
marta: a nie nie uwzglednialm 10 to teraz mi wyszlo 32
15 sty 16:05
Godzio:
no tak, 45 ale wynik to 71
15 sty 16:06
Trivial: 71? hm..
15 sty 16:06
Godzio:
Trivial ale wyniki wyszły nam takie same −> 77

45 + 32 = 77 może w podręczniku jest błąd ?
15 sty 16:07
a:
| |
− wszystkie możliwości wylosowania trzech liczb z jedenastu |
| |
| |
− losowanie trzech liczb spośród dziewięciu, wykluczamy 5 i 10 i iloczyn tych trzech |
| |
liczb będzie niepodzielny przez 10
| | | |
* | − wylosowaliśmy piątkę, ale kolejne dwie liczby są nieparzyste: |
| | |
(1, 3, 7, 9, 11)
Wszystkie możliwości − możliwości nie spełniające założenia = możliwości spełniające założenie
15 sty 16:07
Trivial: Tak, wiem że takie same. hm...
15 sty 16:07
Godzio:
No dobra wyszło teraz to przeanalizować trzeba
15 sty 16:08
Trivial: Policzyłem na kalkulatorze wynik
a. Wychodzi: 71. hm
15 sty 16:09
Godzio: dobra rozumiem, dzięki wam za pomoc
15 sty 16:09
Trivial:
Dobrze myślałem, mam błąd rachunkowy.
| | |
= 6, a nie 12.  |
| |
15 sty 16:13
Godzio:

Zaraz dam jeszcze zadanka bo niektórych kompletnie nie rozumiem ale to za moment
15 sty 16:15
Godzio:
Na ile sposobów można wylosować z talii kart cztery karty tak aby:
| | | |
a) wszystkie były tego samego koloru: | − czemu źle ? |
| | |
b) wśród nich były dwie karty w jednym kolorze i dwie karty w innym kolorze
Sprawdzałem czy kolor to nie chodzi przypadkiem czerwony i czarny ale też źle, a wydaje się
takie banalne
15 sty 16:22
Trivial:
a) Możesz wylosować albo 4 piki, albo 4 kiery, albo 4 kara, albo 4 trefle.
15 sty 16:25
Godzio: a no tak ...

nie pomyślałem o tym dzięki :
15 sty 16:26
a:
a) Zapomniałeś o wyborze koloru
b) Zapomniałeś o wyborze koloru
15 sty 16:26
Godzio:
Nieźle to pokręcone jest

do tego samego zadania,
wśród nich były co najmniej dwie kart tego samego koloru
| | | |
Albo są wszystkie tego samego koloru: 4 * | |
| | |
| | | | | | | |
Albo są 2 jednego koloru i 2 innego koloru: | * | * | |
| | | | |
| | | | | | | |
Albo są 3 jednego koloru i 1 innego koloru: | * | * | |
| | | | |
Albo są 2 jednego koloru i 1 innego koloru i 1 jeszcze innego koloru:
Nie wiem dlaczego to jest źle
15 sty 16:40
Trivial:
A ja wiem dlaczego.

Wszystkie tego samego koloru:
Jedna z innego
dwie z innego
Na początku możemy wybrać kolor czyli jeszcze mnożymy każde przez 4.
Sprawdź czy będzie ok.
15 sty 16:43
Godzio:
Wynik z Twojego 278668
Wynik prawidłowy: 242164
15 sty 16:45
Godzio:
| | | |
A czekaj, 1 mnożymy przez 4 a 2 pozostałe przez | tak mi się wydaje zaraz sprawdzę |
| | |
15 sty 16:46
Godzio: też nie pasi
15 sty 16:47
Trivial: Coś za dużo wyszło hmm.
15 sty 16:48
a:
| | | | | |
Dwie karty są tego samego koloru, a pozostałe innego : | * | |
| | | |
| | | | | |
Trzy karty jednego koloru, a pozostala innego | * | |
| | | |
| | | |
Cztery tego samego koloru: | |
| | |
15 sty 16:51
Trivial: Wynik nie zgadza się z odpowiedzią. Też nie wiem co jest źle.
15 sty 16:52
Godzio:
Po raz kolejny dzięki !

Coś nie widzę tego mojego sprawdzianu
15 sty 16:53
Godzio: a rzeczywiście
15 sty 16:54
Trivial:
Być może wyniki powtarzają się, gdy tylko dwie karty są w jednym kolorze, a potem losujemy
pozostałe dwie. Może się trafić, że wylosujemy dwie dwójki kolorów.
15 sty 16:55
Trivial: Czyli może trzeba to odjąć.
To będzie dobrze?
15 sty 16:59
Godzio: za mało o 20 000
15 sty 17:00
a:
Spróbujmy inaczej:
| | | |
wybór 4 spośród wszystkich: | |
| | |
Wybierzmy 4 karty różnych kolorów:
Odejmijmy od wszystkich możliwości wyboru wybranie czterech kart różnych kolorów. :
15 sty 17:02
Godzio:
Pasuje
15 sty 17:02
Trivial:
| | | | |
Jeśli od mojego pierwszego wyniku odjąć 6* | wynik również się zgadza. Pytanie |
| | |
jak do tego dojść.
15 sty 17:08
Godzio:
To ostatnie 2 zadania których nie rozumiem, z resztą sobie poradziłem jakoś, proszę ostatni raz
o pomoc

1. Pewien roztargniony napisał 10 listów, zaadresował 10 kopert, a potem włożył listy do kopert
i wysłał. Ile jest możliwości:
b) takiego włożenia listów, aby co najmniej pierwsze dwa które włożył do kopert dotarły do
właściwego adresata
2. Ktoś wkłada losowo 12 biletów do kina (na numerowane od 1 do 12 miejsca w jednym rzędzie) do
12 kopert, wśród których znajduje się tyle samo kopert czerwonych co niebieskich (koperty tego
samego koloru traktujemy jako nierozróżnialne). Ile jest możliwości:
a) zupełnie dowolnego włożenia biletów do kopert
b) takiego włożenia biletów aby bilety na miejsca oznaczone numerami parzystymi znalazły się w
czerwonych kopertach
c)takiego włożenia biletów, aby na pewno bilety na miejsca 1,2,3 i 4 znalazły się w niebieskich
kopertach
15 sty 17:28
Godzio:
Podbijam
15 sty 17:41
Godzio: Podbijam
15 sty 18:31
Jack:
1. to się standardowo robi ze wzoru Sylwestera (innego rozwiązania nie widziałem) Nie podejmę
się rozwiązania... nie pamiętam tego dobrze.
15 sty 18:58
Zygmunt Czaja: POMOŻESZ mi Godzio ? proszę
15 sty 18:59
Godzio:
A kto mi pomoże
15 sty 19:00
Trivial:
1 b)
Czy to może (8!)
3?

Może akurat.
15 sty 19:35
Godzio: Niestety nie, podam odpowiedzi:
1. b) 40320
2. a) 924, b) 1 c)28
15 sty 19:41
a:
| | | | | |
Dwa listy X, Y muszą być na właściwych miejscach: | * | |
| | | |
Reszta, czyli 8, może być ułożona dowolnie − 8!
15 sty 19:43
Godzio:
Dzięki

To teraz tylko drugie, w nim to nawet polecenie jest dla mnie kosmiczne
15 sty 19:44
Trivial: b) czyli odpowiedź to 8!, hmm...
15 sty 19:45
Zygmunt Czaja: Hej Godzio mógłbyś jeszcze raz zerknąć na moje wyliczenia ? znalazłem swój błąd. Kuję z matmy
od 9 rano z 3 przerwami na jedzenie i dalej kułem nie MYŚLĘ JUŻ. Proszę powiedz czy dobrze
15 sty 19:52
a: 2.
a) cały myk polega na tym, że niezależnie od tego jak włożymy ponumerowane bilety do kopert
tego samego koloru, czy będzie to wyglądać tak:
1, 2, 3, 4, 5, 6
7, 11, 5, 12, 9
Będzie to traktowane jako jedno ustawienie, bo koperty są nierozróżnialne.
Jedyne na co masz wpływ, do wybór biletów, które masz ponumerowane i są rozróżnialne.
Powiedzmy, że chcesz wybrać bilety, które mają trafić do kopert niebieskich. Możesz to zrobić
na:
Reszta trafia do kopert czerwonych i tak jak wspomniałem wcześniej, traktowana jest jako jedno
ustawienie, gdyż nie będziemy odróżniać kopert.
b)
Liczby parzyste z numeracji biletów : 2, 4, 6, 8, 10, 12
| | | |
Bilety o tych numerach mają trafić do kopert czerwonych, wybierasz | biletów |
| | |
| | | | | | | | | | | |
c) | * | * | * | * | (wybierasz dwa bilety spośród ośmiu, które |
| | | | | | |
mają trafić do niebieskich kopert)
15 sty 20:11
Godzio:
Dzięki !

Jesteś Wielki/a
15 sty 20:25
tiifi: superrrrrrrrr
10 kwi 20:10
Mila: zadanie 1) nie mogę się doczytac!
(10,x,x) trójka liczb z 10 , na drugim i trzecim miejscu cokolwiek
(5,x,x) trójka liczb: " 5 plus 2 parzyste (oprócz 10)"
(5,x,x)trójka liczb:" 5 plus parzysta i nieparzysta "
4*5=20
45+20+6=71
10 kwi 22:05