Znajdź R i H
Keszta se: Witam. Potrzebuje znaleźć średnice i wysokość prostokąta o wymiarach 2x3 obróconego wokół
krótszego boku. (Walec)
10 kwi 16:27
Moniaa: Srednica 3, a wysokość 2 ?
10 kwi 16:33
emagnuski:

Treść zadania nie jest dokładnie sformułowana, rozumiem je tak:
Moje rozwiązanie przy takim rozumieniu: znajdź średnicę i wysokość walca utworzonego przez
obrócenie wokół krótszego boku prostokąta o wymiarach 2x3.
Po obróceniu wysokość to krótki bok: H = 2
a średnica to dwa razy dłuższy bok: S = 6
10 kwi 16:37
Keszta se: Dokładne zadanie brzmi: Prostokąt o wymiarach 2x3 obracamy wokół krótszego boku. Znajdź
objetość oraz pole powieszchni calkowitej. (Chodzi mi tylko o srednice i wysokosc
10 kwi 16:41
emagnuski: Bardziej przyda Ci się w takim razie promień podstawy, a nie średnica, w końcu do wzorów
podstawia się promień, czyli w tym przypadku 3.
10 kwi 16:44
Keszta se: tak tak wiem ; P Dzięki za all ; )
10 kwi 16:45
Moniaa:

Tylko, że tu jest wokół krótszego boku, a więc średnica=3
jesli by było, że wokół krawędzi krótszego boku to wtedy byłoby średnica=6.
10 kwi 16:47
emagnuski: Krawędzi są w np. graniastosłupach, boki w figurach płaskich. Jeżeli byłoby tak jak zrobiłaś
Moniko, to w zadaniu byłoby napisane wokół prostej łączącej środki dłuższych boków lub coś w
tym stylu.
10 kwi 16:57
Moniaa: Zgadzam się, że boki są w figurach płaskich itd, ale robilam wieeeeele zadan tego typu i zawsze
wyglądało to w ten sposób. Widocznie zostałam źle nauczona, a moja nauczycielka jest tępa. W
takim razie nie mam wypowiadam się na temat tego zadania i przepraszam.
10 kwi 17:01