Pomożcie :< potrzebuje na jutrzejszy spr.
Robert: Oblicz wyraz pierwszy i różnicę r ciągu arytmetycznego (an), gdy: a4/a6=−1 i a2*a8=−1
10 kwi 18:48
Aga1.: (a
1+r)(a
1+7r)=−1
Rozwiąż układ równań.
10 kwi 18:52
Robert: | | a1+3r | |
czy można przekształcić |
| =−1 w taki sposób że a1+3r−a1−5r=−1? |
| | a1+5r | |
10 kwi 18:56
Robert: nie ogarniam tego :<
10 kwi 19:12
Aga1.: a1+3r=−a1−5r
2a1=−8r
a1=−4r
(−4r+r)(−4r+7r)=−1
Z tego oblicz r.
10 kwi 19:15
Eta:
| a4 | |
| =−1 ⇒ a4=−a6 ⇒a1+3r= −a1−5r⇒ a1= −4r |
| a6 | |
a
2=a
1+r= −3r a
8= a
1+7r= 3r
a
2*a
8= −1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
−3r*3r=−1 ⇒ r2= |
| ⇒ r= |
| lub r= − |
| |
| | 9 | | 3 | | 3 | |
| | 4 | | 1 | |
są dwa takie ciągi: a1=− |
| r= |
| |
| | 3 | | 3 | |
10 kwi 19:30
Robert: czyli
(−4r)
2−28r
2−4r
2+7r
2=−1
16r
2−32r
2+7r
2=−1
23r
2−32r
2=−1
−9r
2=−1 /:
√
√−9r=−1
−3r=−1 /:=3
dobrze?
10 kwi 19:33
Robert: miało być −3r=−1 /:−3
10 kwi 19:35
Aga1.: Najpierw wykonujesz działania w nawiasie.
−9r2=−1//:(−1)
9r2=1−−−to równanie ma dwa rozwiązania.
10 kwi 19:57