Kilka zadań maturalnych. Stereometria, prawdopodobieństwo, okrąg..
Co0lSt0ryBr0: Zad 1.
Punkt P należy do okręgu o równaniu (x+5)
2 + (y−1)
2 = 17. Napisz równanie stycznej do okręgu
w punkcie P, wiedząc, że pierwsza współrzędna punktu P jest równa −1, a druga współrzędna tego
punktu jest liczbą dodatnią..
Główkuję, podstawiam pod równanie okręgu, ale r
2=17... Hmm..
Zad 2.
Dany jest prostopadłościan o krawędziach x cm, (x−1) cm, (x+9) cm. Dla jakiej wartości x
objętość tego prostopadłościanu jest równa 72cm
3?
Wyszło mi x =
√9
Zad 3.
Z pudełka, w którym jest taka sama liczba kul czerwonych i zielonych wyjmujemy losowo dwa razy
po jednej kuli. Po każdym losowaniu wkładamy kulę z powrotem do pudełka i dokładamy jeszcze
jedną kulę tego samego koloru, co wylosowana. Oblicz ile było kul w pudełku przed losowaniem,
jeśli wiadomo, że prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul tego samego koloru jest równe 7/13.
Zad 4.
Dwa samochody stoją na tej samej trasie wschód−zachód, w odległości od siebie równej 570km.
Kierowcy tych samochodów umówili się telefonicznie na spotkanie. Najpierw wyruszył w drogę
samochód jadący z zachodu na wschód. Godzinę po nim wyruszył drugi samochód. Samochody
spotkały się, gdy pierwszy jadący z zachodu na wschód przejechał 350km. Okazało się, że
samochód jadący ze wschodu jechał ze średnią prędkością mniejszą o 15km/h od średniej
prędkości samochodu jadącego z zachodu. Oblicz średnią prędkośc każdego samochodu, liczoną od
chwili wyjazdu do momentu spotkania. (Niby rozwiązałem, ale powychodziły mi kolosalne
prędkości. Nie ma szans, by były dobre..)
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, rady, rozwiązania, nawet kpiny!

Nazbierałem całe multum zaległości, a matura niebawem..
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam,
Co0l
5 kwi 19:27
AdaMs: Zad 2.
Podstawiasz to do wzoru na Obj. prostopadłościanu tj. V=a*b*c czyli
72cm
3=x*(x−1)*(x−9)
72cm
3=x
3+8x
2−9x
72cm
3=x(x
2+8x−9)
Obliczasz Δ z nawiasu
Δ=64+36=100
√Δ=10
x
1=−9
x
2=1
i dalej nie wiem xd ale raczej tak powinno isć
5 kwi 19:41
Co0lSt0ryBr0: No dzięki. Spróbuję dojść do reszty i ogarnąć.
Reszta zadań (włącznie z tym) nadal aktualne!
5 kwi 19:44
Przewiduje pokój: nie masz czegoś z wielomianów ?
5 kwi 19:48
Co0lSt0ryBr0: Niestety.
5 kwi 19:50
Przewiduje pokój: :(
Zrobię drugie bo to chociaż trochę z wielomianami się kojarzy

V = a*b*c
a = x
b = x−1
c = x+9
V = 72
oczywiste jest że : x > 1
72 = x(x−1)(x+9)
(x
2 − x)(x+9) = 72
x
3 + 8x
2 − 9x − 72 = 0
x
2(x+8) − 9(x+8) = 0
(x−3)(x+3)(x+8) = 0
x = 3 v x = −3 v x = −8
pasuje tylko x= 3 i to jest rozwiązanie.
5 kwi 19:55
Co0lSt0ryBr0: Dziękuję.. Nie mam głowy ostatnio na zadania.

No matematycy, reszta zadań aż zaprasza!
5 kwi 20:05
Przewiduje pokój: ostatnie masz odp
70 oraz 55
5 kwi 20:06
Co0lSt0ryBr0: O! Wyszło mi tak samo! Dzięki.
5 kwi 20:08
Przewiduje pokój: Eta, zrobiłem zadanie z prawdopodobieństwem

Mogłabyś sprawdzić odp ?
12 kul
5 kwi 20:16
Co0lSt0ryBr0: Niestety nie podano mi odpowiedzi. Sam próbuje je zrobić, ale do żadnego wyniku jeszcze nie
doszedłem.
I nie "mogłabyś", a "mógłbyś".

Naprowadzisz jak to rozwiązałeś?
5 kwi 20:21
Saizou : "Mogłabyś" tyczyło się Ety
5 kwi 20:23
Przewiduje pokój: ja zrobiłem tak :
n − ilość kul zielonych
n − ilość kul czerwonych
wylosujemy dwa razy kulę tego samego koloru : 2 razy zielona lub 2 razy czerwona
2 razy zielona :
2 razy czerwona :
czyli otrzymujemy równanie :
| 1 | | n+1 | | 1 | | n+1 | | 7 | |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| 2 | | 2n+1 | | 2 | | 2n+1 | | 13 | |
tylko nie wiem czy to jest dobrze gdyż z kombinatoryki to trochę cienki jestem
5 kwi 20:25
Co0lSt0ryBr0: O w mordę.
Nie doczytałem, przepraszam.
5 kwi 20:25
Co0lSt0ryBr0: A na styczną ktoś wpadł?
5 kwi 20:52
Przewiduje pokój: styczna jest banalna przecież...
5 kwi 20:52
Co0lSt0ryBr0: No z nią mam największy problem. Z przyczyn mi wiadomych opuściłem cały ten dział. Z resztą
zadań sobie jako tako radzę, ale z tym klapa.
5 kwi 21:01
Co0lSt0ryBr0: Zobaczę jak się liczy i na przyszłość sam sobie poradzę.
5 kwi 21:02
Przewiduje pokój: ech
1o liczysz drugą współrzędna punktu P
2o liczysz współczynnik kierunkowy prostej SP gdzie S to środek okręgu
3o styczna jest prostopadła do prostej Sp (a1 * a2 = −1 warunek prostopadłości) oraz
przechodzi przez punkt P
5 kwi 21:33
Co0lSt0ryBr0: Kurczę, jak obliczyć tą drugą współrzędną punktu P? Nie dam rady tego zrobić coś czuję.
A z prawdopodobieństwem nic nie wywalczyłem.
6 kwi 16:29
Przewiduje pokój: P(x;y)
wstawiasz do równania okręgu odpowiednio i wyliczasz y.
6 kwi 16:37
Co0lSt0ryBr0: Za cholere mi nie wychodzi. Mógłbyś rozrysować to trochę? Niekoniecznie jak dla cepa, ale
jednak.
6 kwi 17:02
Co0lSt0ryBr0: Nadal sobie nie poradziłem z prawdopodobieństwem i okręgiem...
Chyba się poddam.
10 kwi 17:48