wielomian
somalijka: zapisz wielomian w postaci uporządkowanej i podaj jego stopień W(x)=(2x3−3)2(6x9+1) proszę o
rozwiązanie
10 kwi 16:22
emagnuski: W(x) = 2(2x3 − 3)(6x9 + 1) = 2(12x12 + 2x3 − 18x9 − 3) = 2(12x12 − 18x9 + 2x3 − 3)
=
= 24x12 − 36x9 + 4x3 − 6
ST(W) = 12
10 kwi 16:28
somalijka: W(x)=(2x3−3)2(6x9+1)
W(x)=(4x6−12x3+9)(6x9+1)
W(x)=24x15+4x6−72x12+12x3+54x9+9
W(x)=24x15−72x12+54x9+4x6−12x3+9
ST W(x)=15
10 kwi 16:58
somalijka: W(x)=(2x3−3)2(6x9+1) W(x)=(4x6−12x3+9)(6x9+1) W(x)=24x15+4x6−72x12+12x3+54x9+9
W(x)=24x15−72x12+54x9+4x6−12x3+9 ST W(x)=15
10 kwi 17:04