Planimetria
Ulka: Proszę o pomoc z planimetrią

Nie wiem jak się za to zabrać.
W trapezie równoramiennym wysokość ma długość 18. Przekątne trapezu przecinają się pod kątem
prostym. Oblicz pole trapezu.
11 kwi 14:34
MQ:
11 kwi 14:47
MQ: Boki równoległe, to 2a i 2b
Wysokość h=a+b=18
Pole trapezu: (2a+2b)/2*h=(a+b)*(a+b)=182
11 kwi 14:50
Ulka: Dziękuje
11 kwi 15:08
pigor: ... lub, jeśli
d − długość przekątnej trapezu i α miara kąta między przekątnymi , to z
warunków zadania d=18
√2 , α=90
o , zatem
Pt= 12d
2sinα=
12(18
√2)
2sin90
o=18
2*1=
324 j
2 − szukane pole . ...
11 kwi 15:15